Nový film o Blansku na veletrhu Regiontour

15. ledna 2010, cestovní ruch, přečteno: 2973×

Víc než rok vznikal nový propagační film blanenského studia Audiovisual s názvem Blansko – brána Moravského krasu. Navazuje na předchozí osm let starý snímek a představuje Blansko především jako turisticky zajímavý cíl.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Nový filmový projekt  Blansko – brána Moravského krasu se začal rodit na podzim 2008. Jeho vznik si vyžádala zásadní změna tváře Blanska, které je dnes díky mnoha dokončeným či zrekonstruovaným stavbám, novým kulturním akcím  a proměně  života jeho obyvatel vůbec,  jiné než bylo před osmi lety. Město dnes nabízí svým návštěvníkům celou řadu  možností v oblasti cestovního ruchu i využití volného času a tak se hlavním záměrem autorského týmu, který kromě zkušené filmařské dvojice Jana a Radka Popelkových tvořili pracovníci úseku cestovního ruchu Města Blansko, stalo představit Blansko zejména těm, kteří zde ještě nikdy nebyli a nabídnout jim tak spoustu příjemných a přitom nevšedních zážitků.

V Blansku vzniklo především mnoho moderních sportovišť. Proto jedním ze dvou průvodců dvacetiminutovým filmem je úspěšný mladý cyklista – Václav Kolář, jenž představuje hektickou, nespoutanou a bouřlivě se vyvíjející současnou podobu „města sportu“. Jeho protipólem je symbol historických tradic a patron  města, svatý Martin, který s bohorovným klidem a moudrým nadhledem ze sedla svého bělouše pozoruje proměnu historického Blanska v rušné a životem kypící město.

Oba společně navštěvují blanenské památky a turisticky zajímavá místa ve městě a jeho bezprostředním okolí. Svatomartinský bělouš majestátně stoupá po schodišti ke kostelu, mladý biketrialista zase předvádí své jezdecké umění v zámeckém parku nebo mezi prýštícími vodotrysky na náměstí Republiky, aby pak společně svlažili hrdlo v jedné z blanenských hospůdek. A jelikož se v Blansku  historie současnost opravdu prolínají a jeho obyvatelům navíc nechybí smysl pro humor, tak na závěr filmu oba průvodci..., ale to už bychom prozrazovali příliš. Bude lépe, když se na film podíváte sami.

DVD – film o Blansku

Předchozí  propagační film se prodával v Informační kanceláři Blanka. Stejnou možnost zakoupit DVD například jako dárek budou mít zájemci o nový snímek i nyní, ale je zde něco navíc. „Chceme, aby se film dostal k co nejvíce lidem. Proto bude bude trvale umístěn na webové stránky v turistické sekci, kde si jej každý potenciální návštěvník našeho města může přehrát, než Blansko navštíví,“ slibuje vedoucí odboru kancelář tajemníka Jiří Kučera.

Kromě veletrhů cestovního ruchu a internetových stránek města bude film uveden i v lednovém Videožurnálu vysílaném na městském kanálu v síti UPC (12.–14.2.). Bojovat o cenu bude také na letošním festivalu turistických a propagačních filmů Tour Region Film v Písku.