Získala nominaci na Cenu Jindřicha Chalupeckého

2. února 2010, cestovní ruch, přečteno: 4076×

Do úzkého výběru pěti finalistů nominovaných na Cenu Jindřicha Chalupeckého se loni dostala vedoucí Galerie města Blanska Petra Herotová.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Petra Herotová (*1980) je kromě kurátorky blanenské galerie také výtvarnicí. Jejími základními uměleckými prostředky jsou kresba a video. Jejich prostřednictvím zkoumá významy osobní identity. Formy konceptuálního umění aplikuje na všední, zdánlivě banální témata, jakými jsou rodinné hierarchie nebo smysl fyzické práce v postindustriální době.

Petra Herotová
Petra Herotová

Do soutěže se může umělec buď sám přihlásit, nebo ho někdo nominuje – nějaký kurátor nebo teoretik. Pět finalistů bylo vybráno z celkem 49 nominovaných. Mezi nimi i Petra Herotová. „Znamenalo to pro mě na sobě hodně zapracovat a vytvořit si dokumentaci svojí tvorby, ale na druhou stranu to pro mě byl také určitě velký úspěch. Měla jsem z toho velkou radost a snažila se z toho vytěžit maximum,“ hodnotí svoji účast s odstupem času Petra Herotová.

Projekt přihlášený do finále nazvala „Petra Herotová“. Jednalo se o výtvarně řešený dokument o jmenovkyni Petře Herotové, kterou sama našla.

Historie ceny sahá do roku 1990, v roce 2009 se tedy uskutečnil jubilejní 20. ročník. Z iniciativy spisovatele a dramatika Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a malíře Theodora Pištěka byla tehdy vyhlášena ke každoročnímu opakování prestižní soutěž mladých umělců – výtvarníků do 35 let, jejíž vítěz získává Cenu Jindřicha Chalupeckého. Jméno filozofa a výtvarného i literárního kritika je zásluhou jeho celoživotní činnosti a principiálních postojů spjato s prosazováním svobody myšlení a projevu jako základního předpokladu bytí umění.

Petra Herotová vystavovala po boku Jiřího Skály, Tomáše Džadoně, umělecké dvojice tvořené Jiřím Frantou a Davidem Böhmem a po boku Aleny Kotzmannové. „Všechno jsou to v podstatě moji kolegové, které znám z dob studií,“ říká Petra Herotová a doplňuje, že výstava prací finalistů skončila v Praze lednu tohoto roku. Jiná společná výstava v plánu není. Zájemci však mohou získat katalog, který podrobně dokumentuje vystavená díla.

Jiří Skála a Alena Kotzmanová mají za sebou už několik nominací a právě Jiřímu Skálovi to v posledním ročníku vyšlo a stal se laureátem. Získal tak finance na svůj další umělecký rozvoj, šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku  a finance na realizaci výstavy, projektu nebo katalogu.

Na dotaz, zda to zkusí tento rok zase, odpovídá Petra Herotová: „Kdybych byla nominovaná, asi bych této šance využila, ale sama pro tento rok návrat do soutěže neplánuji. Možná v budoucnu.“