Miroslav Štolfa v Galerii města Blanska

17. února 2010, kultura, přečteno: 5585×

V blanenské galerii se v těchto dnech představuje veřejnosti Miroslav Štolfa, významný brněnský umělec, který slaví letos své jubilejní 80. narozeniny.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V minulosti byl spjat kromě brněnské scény i s kulturním děním v Blansku. Galerie má tu čest uspořádat tomuto umělci výstavu, která by se kromě několika novějších prací měla zaměřit na jeho práce ze sedmdesátých a osmdesátých let, mezi kterými vynikají jeho technicistní kresby uhlem.

MIROSLAV ŠTOLFA
(13. 2. – 10. 3. 2010)
Galerie města Blanska

Beseda s Miroslavem Štolfou
se uskuteční v pátek 26. 2. 2010 v 16.00 hodin.

„Bohatě diferencovaná, jakoby rozrůstající se srostlice je spoluurčována hladkou, anonymní plochou kapotáže – je zřejmé, že autora již nezajímá pohled ‚do vnitřnosti‘ určitého automobilu, ale maximálně obecný vztah dvou možných podob techniky, jejich vzájemné ovlivňování i jejich příbuznost s přírodními situacemi a procesy.“ Jiří Valoch, 1980.

Miroslav Štolfa

Cyklus velkoformátových maleb a kreseb ze sedmdesátých let nazvaný Nová příroda interpretuje autorovu vizuální zkušenost z oblasti automobilismu. Na obrazech se objevují silně zvětšené detaily plechů karosérií a kapotáží, barevná škála maleb je omezena často až k monochromii. Název Nová příroda vyjadřuje nejen skutečnost, že moderní technologie jsou jakýmisi ekvivalenty přírody, ale že současně sama technika je bez prapůvodní energie přírody nemyslitelná.


Miroslav Štolfa s manželkou
Miroslav Štolfa s manželkou na vernisáži v Blansku. Foto: JP