Majáles 2010 – fotografie

11. května 2010, kultura, přečteno: 5786×

Festival pod názvem Majáles zahrnuje studentské oslavy příchodu máje. V historii měl sociální i politický podtext, v době komunismu tímto způsobem bylo protestováno, a proto byl také na několik let zrušen.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Májové festivaly Majáles se tak znovu objevily až po revoluci. V Blansku byl Majáles obnoven v roce 2005 v roce oslav 100. výročí povýšení Blanska na město.

majáles – průvod

Dnes je Majáles oslava krás studentského života a prezentace studentských dovedností. V jeho pořadatelství se střídají všechny tři střední školy v Blansku. Letošní, již 6. Majáles od jejich znovuobnovení po roce 1989, připadl Střední odborné škole a Střednímu odbornému učilišti na ulici Bezručově 33.

majáles – průvod

Témata do průvodu bývají různorodá. Někde nechávají vše čistě na fantazii studentů, jinde jsou stanoveny tématické okruhy. Průvod městem je pak pestrou přehlídkou fantazie, umu, humoru, satiry, protestu i obdivu.

majáles – průvod

Cílem pochodu je zámecký park, kde mají studenti připravený vlastní program. Kromě kulturních vystoupení na hlavním pódiu to letos byla i soutěž v pojídání párků nebo dobročinná činnost v podobě blešího trhu, jehož výtěžek putoval Sjednocené organizaci nevidomých a slabozrakých v Blansku.

majáles – průvod

majáles – průvod

majáles – průvod

majáles – průvod

majáles – průvod

majáles – průvod

majáles – průvod