XIII. Historický jarmark ve fotografiích

2. června 2010, kultura, přečteno: 5102×

Celodenní akce pro děti i dospělé se vydařila. Počasí vyšlo jak na objednávku, a tak mohl být naplněn bohatý připravený program. Přišly si ho užít stovky lidí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Hned ráno se na hlavní louce představili služební psi Policie České republiky. Vystřídali tak po několika letech jiné psí techniky agility a tanec se psem. Ukázali, že s nimi není žádná legrace. Že jsou opravdu rychlí a když se zakousnou, tak nepustí ani když se kolem střílí.

cvičení policejních psů

Mladí kluci – fandové naší armády, předvedli zase práci vojáků na kontrolním stanovišti. Vyvedení osob z vozu, kontrolu i jejich spoutání.

Děti se od rána mohly účastnit různých činností, ať už to byla střelba z luku, házení míčkem, prohlídka vojenských zbraní, malování vodníků na zámeckém nádvoří, lovení ryb z rybníka i z bazénku. Mohly si zkusit také ovládat model železnice. U Sýpky pro ně byly připraveny ukázky hasicí techniky, policejní výstroje a výzbroje nebo malování na obličej.

lukostřelba

Jarmark na pódiu na hlavní louce zahájila starostka města Blanska Jaroslava Králová společně s prezidentem našeho partnerského polského města Legnica Tadeuszem Krzakowskim. Pak se zde až do večera střídaly kapely, zpěváci, tanečníci i divadlo.

Odpoledne louku obehnali pořadatelé zábranami a nastoupila skupina historického šermu Štvanci s novým programem. Letos zaměřeným na období Marie Terezie a drezúru koní. Však dešti podmáčená louka ani nedovolovala žádné velké souboje na koních, opatrnost byla namístě.

Při řazení historického průvodu k pochodu ulicemi města se začaly na zem snášet první dešťové kapky. Nikoho to ale od účasti neodradilo. Letos se do průvodu zapojil i taneční soubor z Legnice, který na jarmarku vystupoval. V čele průvodu tak šlo s pochodněmi asi sedmdesát postav v historických kostýmech a krojích.

Den završil tradiční asi desetiminutový ohňostroj odpalovaný z rotundy zámku. Podívat se na něj můžete díky jednomu z čtenářů na městských internetových stránkách www.blansko.cz v sekci Videožurnálu.