Za peníze od kraje a města opraví další ikony

15. června 2010, kultura, přečteno: 3960×

Do krajské soutěže o nejlépe opravenou památku se letos dřevěný kostelík sice nedostal, ale prostředky na opravu ikon přesto obdrží – přímo z rozpočtu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Dotaci ve výši 100.000 Kč na jejich opravu schválil Jihomoravský kraj. Stejná částka přijde na účet od Města Blansko. „Těchto dvě stě tisíc nám pokryje náklady na zrestaurování celé dolní řady horního ikonostasu,“ upřesnila využití přidělených finančních dotací paní Helena Ladičová.

Dosud bylo dokončeno restaurování šesti samostatných ikon, dvou středových ikon horního ikonostasu a koncem června 2010 bude dokončeno šest ikon dolní řady horního ikonostasu (celkem jich je 12). Na druhé polovině bude restaurátorka akademická malířka ak. mal. Renata Bartoňová pracovat do konce roku 2010.

interiér kostelíku
Interiér kostelíku si mohla veřejnost prohlédnout např. v rámci Noci kostelů.

Zbývá tak opravit horní řadu, ale její osud je zatím nejasný, závislý na tom, jak se církev dohodne na další pomoci od Města Blansko. Ke každé dotaci od Jihomoravského kraje je totiž nutné doložit stejnou částku z jiných zdrojů a ty vlastní vyčerpá nyní na spodní řadě. Oprava horní řady přijde dle odhadu z r. 2003 na dalších 400.000 Kč.

„Pochopitelně bychom na restaurování uvítali i mecenáše ‚z venku‘. V současné době nám pomáhají pouze firmy SKS a Synthon. S Boží i světskou pomocí budeme moc příští rok s restaurováním pokračovat,“ věří Helena Ladičová.