Blansko: Dny Evropského dědictví 2010

6. září 2010, kultura, přečteno: 3800×

Dny evropského dědictví každoročně v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné, a proto se těší stále vzrůstající oblibě. Také památky v našem městě se každoročně připojují k této výjimečné akci, letos to bude o víkendu 11.-12. září.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V České republice jsou Dny evropského dědictví pořádány od roku 1991 a  jejich cílem je hledání cest ke kořenům naší, evropské i světové civilizace. Proto jsou v rámci EHD pořádány nejrůznější doprovodné akce – přednášky, koncerty, městské slavnosti, ale i soutěže a další kulturní programy.

Nejbohatší program pro své návštěvníky přichystali na zámku. Kromě již tradičního volného vstupu do zámeckých prostor v průběhu celého víkendu to jsou zejména atraktivní akce pro veřejnost.

V pátek 10. září proběhne v 17 hodin v  hudebním salonu vernisáž nové stálé expozice Bydlení na blanenském zámku, která je instalovaná v prvním patře severního křídla zámku a ukáže návštěvníkům, jak mohly vypadat pokoje bývalých nájemníků zámku.

S největším zájmem veřejnosti, a to zejména dětí, se však určitě setkají Noční kostýmované prohlídky. V zámeckých komnatách se o sobotní noci (konkrétně v 19, 21 a 23 hodin) zjeví postavy a strašidla spjaté s blanenskou historií. Místenky na jednotlivé vstupy si budou zájemci moci vyzvednout v Informační kanceláři Blanka od pondělí 6. září od 15 hodin.

I dřevěný kostelík pořádá o tomto víkendu Dny otevřených dveří, v průběhu kterých seznámí návštěvníky s neobyčejnou historií kostelíka. Otevřeno bude v sobotu od 10.00 do 17.30 hodin a v neděli od 10.00 do 14.00 a od 15.00 do 17.00 hodin.  Jako doprovodný program je na sobotu 11. září v 16.00 hodin přichystáno autorské čtení br. faráře Juraje Jordána Dovaly z Hodonína. Představí svou knihu úsměvných meditací Ticho a čtení proloží svými písněmi.

Kostel sv. Martina bude pro veřejnost otevřen celou sobotu a v průběhu nedělního dopoledne. Pro zájemce jsou připraveny prohlídky kostela s odborným výkladem, možnost výstupu na věž s prohlídkou zvonu „Poledník“, prohlídka památníku a rozária Karoliny Meineke a informace o evropské poutní cestě Via Sancti Martini.

Bližší informace o akcích naleznete na plakátech a webových stránkách www.ehd.czwww.blansko.cz.

Martina Hejčová