Vánoční strom v Blansku rozsvícen

1. prosince 2010, cestovní ruch, přečteno: 5729×

Tradičně v pátek před první adventní nedělí se na blanenském náměstí Republiky rozsvítil vánoční strom.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

S touto událostí jsou spojeny vánoční trhy a kulturní program pro děti i dospělé. Letos prodejní stánky zaplnily každý volný kout náměstí. Kromě komerčního zboží a jídla zde byly k vidění místy i tradiční výrobky.

 vánoční strom – poníci

vánoční strom – stánky

vánoční strom – drahánek

Na pódiu se vystřídal dětský chrámový sbor z kostela sv. Martina, Dechová hudba Blansko nebo taneční soubory Soukromé Základní umělecké školy. Opravdovým tahákem byl ale pro děti Václav Upír Krejčí. Dokázal si je během chvilky získat a skvěle bavit bezmála hodinu.

vánoční strom – upír krejčí

vánoční strom – upír krejčí

Pak už přišel na pódium starosta města Blanska Lubomír Toufar, který se ujal rozsvícení stromu. Nedorazil sám, ale s celou mikulášskou družinou. Po slavnostním rozsvícení pak společně s Mikulášem, čertem a andělem rozdali dětem, které přišly převlečené za čertíky nebo andílky čokoládové figurky.

vánoční strom – čertík

vánoční strom – čertík

vánoční strom – čertík

Na náměstí bylo letos tak plno, že se neztrácely jen děti, ale i dospělí. Hned několik dětí u pódia hlásilo, že se jim ztratili rodiče. Všichni se ale nakonec v pořádku našli.

vánoční strom – náměstí

Tato pěkná tradice se možná již příští rok dočká rozšíření. „Zvažujeme posunout program a rozsvícení stromu více na podvečer, aby jej stihly i rodiče, kteří v pátek přijíždí později z práce. Trhy by pak i s dalším kulturním programem mohly pokračovat také během soboty,“ míní vedoucí odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy František Alexa.