Dobrovolní hasiči z Klepačova oslaví letos 100 let

5. března 2011, okolní obce, přečteno: 3782×

Sbor dobrovolných hasičů na Klepačově v tomto roce oslaví úctyhodných 100 let své existence. Při této významné události se budou konat hasičské oslavy. Termín oslav je stanoven na 10. září 2011. Více informací o konání a průběhu oslav se dozvíte na webových stránkách sboru.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Členové SDH v minulém roce rozhodně nezaháleli. Prováděli jednak údržbu výstroje a výzbroje, teoretická i praktická školení, ale účastnili se i mnoha přímých výjezdů. Byli přítomni na téměř 30 akcích.

Jednou z podstatných a nepřehlédnutelných změn v uplynulých letech byla již nezbytná úprava hasičské zbrojnice. Vyměnili jsme část vrat za elektrická, osadili nová plastová okna, celkově zrekonstruovali zázemí a sklad techniky.

Členové sboru ve svých volných chvílích už několik let renovují starou hasičskou cisternu Praga RN vyrobenou v roce 1951. Na letošní rok plánují její dokončení. Renovace staré hasičské techniky je jednou z jejich velkých vášní.

hasiči na den dětí
Akce na Den dětí v zámeckém parku.

Rok zahájili tradičně hasičským plesem v Dělnickém domě na Klepačově, který je širokým okolím velmi vyhledávaný. Tento rok se ples uskuteční 26.2. „Doufáme, že i letos se setkáme s tak velkou účastí, jako tomu bylo v minulých letech. Velmi nás Váš zájem těší,“ řekl hlavní pořadatel plesu a starosta SDH Miroslav Vičar.

Každý rok na jaře pořádají v rámci obce sběr železného šrotu. Mají za sebou i zásahy jako například hašení rozvodny veřejného osvětlení. Také měli možnost si vyzkoušet vyprošťovací techniky při rozřezávání autobusu. Mezi další akce, které pořádají, patří také cvičení v  požární štole na Dolní Rožínce, kam jezdí již několik let. Cvičení je zaměřeno na používání dýchací techniky pro dobrovolné hasiče ze širokého okolí.

hasiči na den dětí

V rámci akcí města Blanska se účastnili oslavy Dne dětí. Děti si mohly zkusit hasit hořící hrad a za odměnu dostaly od „Hasíka“ sladký dárek. Mohly si také prohlédnout techniku používanou u zásahu.

Při pálení čarodějnic na Palavě předvedli svoji techniku a prováděli požární dozor u vatry. Ve spolupráci s Kolejovou o.s. se podíleli na zvedání Ježkova mostu u obchodního domu Billa. Za pomoci vzduchových „poduší“ nadzvedli jednu stranu mostu a podložili ji panely pro lepší údržbu. Druhá strana bude dokončena, jakmile to umožní počasí.

zvedání Ježkova mostu
Zvedání Ježkova mostu.

„SDH Klepačov se jako spousta další sborů potýká s nedostatkem aktivních členů, a proto pokud máte chuť a čas, můžete nás kontaktovat: hasici@sdhklepacov.cz. Rádi uvítáme nové členy do našich řad, kteří pomohou udržet a nadále rozvíjet tradici místních hasičů,“uvedl velitel jednotky SDH Petr Trojan. „V loňském školním roce jsme vedli kroužek mladých hasičů v DDM Blansko Oblázek, ale letos se již neotevřel pro malý zájem,“ dodal M. Vičar.

Klepačovští dobrovolní hasiči svým počtem a technickým vybavením rozhodně nepatří mezi největší sbory, ale svou činností a aktivitou jsou každopádně nepřehlédnutelným prvkem, který má svou tradici i místo na Klepačově.

Více informací o jejich činnosti naleznete na webových stránkách www.sdhklepacov.cz. Uplynulý rok 2010 byl pro nás dobrým a velmi přínosným. Doufáme, že se s Vámi shledáme v únoru na plese a v září na oslavách.

Lenka Urbánková