Jak se běhá na Blanensku aneb OBL 2011

6. března 2011, sport, přečteno: 3515×

17. ročník populární Ráječkovské desítky, která je součástí Brněnského běžeckého poháru, odstartoval v sobotu 19. února letošní běžeckou sezonu na Blanensku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

OBL je určena všem kondičním i závodním běžcům z okresu Blansko a jejím cílem je zvýšit zájem o tento sport, motivovat a podle systému bodového hodnocení  vyhodnocovat  dosahované výsledky zúčastněných závodníků. Do letošního ročníku je zahrnuto 27 závodů na Blanensku a Boskovicku v délce tratí od 4,2 km po maratón. Z nich se bude započítávat 17 nejlepších bodových zisků do konečného hodnocení.

Mezi nejlepší vytrvalostní běžce soutěže se postupně zapsali Kohoutek, Šindelář, Stloukal, Bouda, Havlík, Vrána, Bareš, Macura, Novák, Křenek, Kohút a v novější historii i vynikající běžkyně Barešová a Komárková. Kdo bude favoritem letošního ročníku a jaké novinky jsou nachystány pro rok 2011?

U mužů se zdá být jasným favoritem loňský vítěz blanenský Kohút. Ale vše může být jinak. Strmý růst jeho výkonnosti neušel pozornosti a Kohút od podzimu obléká dres VSK Univerzita Brno. Bude tak muset plnit i oddílové povinnosti.

Půlmaraton Moravským krasem 2009
Start Půlmaratonu Moravským krasem v roce 2009. Tento závod se po loňské přestávce letos v nové podobě do soutěže vrátí.

V kategorii žen je jedničkou Barešová z Bambasu Skalice. Slibně se však rozvíjí talent dorostenky Klepalové z ASK Blansko, takže možná to nebude letos úplně jednoduché. Také je vyhlášena soutěž juniorů do 21 roků (do ní se započítávají i dorostenci).

Proběhlý ročník OBL 2010 lze považovat za nejúspěšnější v historii konání ligy. Celkový počet závodníků zaznamenal rekordních 140 mužů a 43 žen. O výborné kvalitě výkonů lze hovořit zejména u žen, kde výsledky Barešové, Komárkové a Žákovské přesahují měřítka okresní úrovně.

Na počet startujících se stal nejúspěšnějším nový závod Běh za sedmizubým hřebenem v Boskovicích (startovalo 61 mužů a 22 žen z okresu Blansko). Naopak k záporům ročníku lze přičíst především neuskutečněný Půlmaraton Moravským krasem. Dobrou zprávou je, že tento závod nezanikne a v letošním roce je připravován v nové atraktivní podobě na termín 4. 9. 2011.

Výsledkový servis a aktuální dění při OBL 2011 mohou příznivci běhu sledovat na webu www.oblblansko.cz.