Výstava v muzeu: Karel Absolon – Fotografie z evropských krasů

6. května 2011, kultura, přečteno: 5081×

Výstavu 51 velkoplošných fotografií dr. Absolona otevřeli nedávno v blanenském muzeu. K vidění je v zámeckém sklepu do konce října 2011. Jedná se o soubor snímků pořízených slavným badatelem Karlem Absolonem při jeho výzkumných cestách po Balkáně a Francii.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Fotografie vystavené v Blansku jsou ty, které dr. Absolon pořizoval především v meziválečném období. Pochází z pozůstalosti, jež je ve správě Moravského zemského muzea a byly v rámci datového projektu z ministerstva kultury v předešlých čtyřech letech digitalizovány.

Absolon na fotografii
Památný snímek lokálního Höhlenforscherklubu z roku 1912. K. Absolon (vpředu uprostřed) s Lucianem Matulićem (vlevo), c. k. nadporučíkem Kurtem von Arenstorff, sluhou Milánem Kruljem a jeho druhem.

Celý soubor je velmi obsáhlý o asi 11 tisících fotografiích, především s tématikou speleologických výzkumů a to nejen v Moravském krasu, ale také v krasech na Balkáně, v italském krasu, ve Francii a také fotografie ze studijních cest především po Evropě, ale také po severní Africe.

Z tohoto obrovského množství bylo vybráno 150 fotografií, které byly v minulém roce vystaveny v Moravském zemském muzeu. V Blansku se tak koná repríza této výstavy. Autory výstavy jsou Mgr. Petr Kostrhun a doc. PhDr. Martin Oliva, Ph.D. z Moravského zemského muzea.

Na přípravě výstavy v Blansku se podíleli pracovníci Muzea Blansko Mgr. Milan Koudelka a Mgr. Jindřich Čeladín a pan Janeček. K brněnské výstavě byl vydán katalog, který je možné na výstavě v Blansku zakoupit.

Fotografie ukazují tři zásadní oblasti Absolonova výzkumu. Výzkum v Moravském krasu, dále v Bosně a Hercegovině, kde působil již za Rakouska Uherska, a potom fotky, které pořídil při svých studijních cestách po Francii.

výstava fotografií

Fotografie jsou důležité jako vědecké fotografie, tedy fenomén, který na začátku dvacátého století získával na svém významu a dr. Absolon byl v tomto směru jedním z předních, kdo média fotografie dokázal využívat. Byl i výborný propagátor svých vědeckých objevů i sama sebe, a za tím účelem pořizoval velké množství fotografií, které stojí dnes na pomezí jak vědecké, tak i umělecké fotografie.

„Jen tak pro potěchu zraku je výstava doplněna ve vitrinách drobným porcelánem s obrázky z Moravského krasu. Ten blanenskému muzeu před časem věnovala blanenská občanka paní Jokešová,“ doplnila informace k výstavě ředitelka Muzea Blansko Mgr. Eva Nečasová.