Americká námořní pěchota v Blansku

8. listopadu 2011, sport, přečteno: 3707×

Ne, opravdu nečekejte mladé muže s vyholenou hlavou a drsným pohledem klusající městem za skandování rytmické říkanky. Řeč je o systému cvičení TRX – Total Body Resistence Excercise – vyvinutém pro americkou námořní pěchotu a jednotky SEAL s cílem umožnit maximální procvičení a posílení všech svalů těla na omezeném prostoru.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jde o speciální závěsný systém, který pracuje s vahou vlastního těla a díky tomu umožňuje dokonale regulovat míru zátěže. Tento „3 D“ tréning buduje sílu, rychlost, rovnováhu, koordinaci pohybu, pružnost, kloubní stabilitu a tím poskytuje prevenci proti zranění při každodenních činnostech, nebo jiných sportovních aktivitách. Je to systém hojně používaný i v rehabilitačních zařízeních.

 Od září letošního roku si tuto novinku mohou vyzkoušet i obyvatelé Blanska, a to ve Studiu funkčního tréninku na Poříčí.

Pavla Bezděka, trenéra oddílu kulturistiky ASK Blansko a provozovatele Studia, jsem se zeptala, co ho k založení takto zaměřeného fitness studia vedlo.

„Již delší dobu se věnuji otázkám, jež se týkají vlivu sportovní činnosti a výživy na výkonnost a formování těla, nápravy svalových disbalancí a podobně. Během svého působení jsem se setkal s řadou mýtů a nepravdivých představ o cvičení i o tom, co je to zdravý životní styl. Řekl jsem si proto, že by bylo dobré ukázat, jak věci správně fungují. Myslím si, že zrovna Blansko, město sportu, si to zaslouží.“

 A co je to vlastně ten funkční trénink? „Funkční trénink zahrnuje procvičování pohybů, které nás provázejí při každodenních činnostech, proto má ohromnou výhodu před ostatními formami cvičení. Učí nás správně ovládat a používat svaly jako celek. Výsledkem by měl být život bez bolesti zad a kloubů, což je v dnešní době, kdy má řada lidí sedavé zaměstnání, častý problém,“ vypráví Pavel Bezděk. „Ve Studiu využíváme pro skupinová nebo individuální cvičení systém TRX, jež má tu výhodu, že umožňuje nastavit prakticky libovolnou obtížnost cviků. Cvičit pak může opravdu téměř každý,“ dodává.

 „Tajná zbraň amerického námořnictva“ však není to jediné, co ve Studiu funkčního tréninku najdeme. Další novinkou je cvičení s velkou činkou nazvané Pump fx, či jeho freestylové dvojče Pump It Up. V každé lekci se procvičí všechny hlavní svalové partie v několika rychle po sobě jdoucích sériích. Tréninková jednotka je velmi intenzivní a proto není vhodná pro úplné začátečníky.

 Zejména pro ženy je pak určeno cvičení Body form. „Cvičíme formou kruhového tréninku s důrazem na efektivitu. Využíváme k tomu TRX, volnou zátěž, velké míče, a široký výběr cviků s vahou vlastního těla. Je to poněkud netradiční pojetí, ale víme, že to funguje. A takové je celé Studio, jedním slovem funkční,“ popisuje s nadšením Pavel Bezděk. „Prioritou jsou pro mne technicky správně prováděné cviky, které pak opravdu plní svoji funkci a přinášejí očekávaný efekt,“ vysvětluje dále.

 Dalším specifikem Studia funkčního tréninku je systém rezervací. Aktivity ve Studiu FT jsou určeny pro malé skupiny lidí o maximálním počtu 10 cvičících, aby bylo možné se každému věnovat individuálně. Kdo chce mít jistotu, že pro něj v danou hodinu bude místo, může si je zarezervovat prostřednictvím internetových stránek www.cviceniblansko.cz. Zde lze také najít dostatek informací o rozvrhu a aktuální nabídce.

„Doufám, že se uvidíme na cvičení ve studiu,“ dodává na závěr rozhovoru Pavel Bezděk a toto pozvání bezpochyby platí pro všechny čtenáře Zpravodaje.