Lípa v Novodvorské aleji soutěží o titul Evropský strom roku

8. února 2013, okolní obce, přečteno: 4297×

Během měsíce února letošního roku probíhá hlasování v soutěži Evropský strom roku, jejíž 3. ročník vyhlásila Nadace Partnerství. Do soutěže je zapojeno 6 stromů z Evropy, které do letošního ročníku postoupili jako vítězové loňských národních anket. Jedním ze stromu je i strom lípy malolisté rostoucí v nedaleké Novodvorské lipové aleji.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Alej získala v roce 2011 ocenění Alej roku, v soutěži vyhlášené tehdy společností ARNIKA. Jako vítěz loňské národní ankety získal strom lípy v konkurenci dalších 11 stromů z celé ČR ocenění Strom roku 2012. Hlasovalo pro něj celkem 9 879 lidí.

Hlasovat pro lípu v této soutěži je možné od 1. do 28. února 2013. Hlasování probíhá formou zapsání e-mailu do formuláře na webu http://www.treeoftheyear.org/?lang=cs a následné potvrzení svého hlasování na internetové adrese, k čemuž bude hlasující vyzván ve zprávě, která mu přijde na jeho e-mail.

Novodvorská alej

Brněnští středoškoláci a děti ze ZŠ Sloup 2 roky obnovují krásnou Novodvorskou alej v Moravském krasu. Byly odstraněny hradby křovin, trhliny ve stromech zakryly šindelové stříšky, bylo vybudováno posezení s krásným výhledem na krajinu kolem Pustého žlebu, vysázeny klony památných stromů jako rodové stromy, instalovaly se na stromech ptačí budky pro přirozenou ochranu stromů. Dnes je alej ateliérem, zelenou učebnou a místem, kde se natáčí pohádky.

Pokud se vám Novodvorská alej líbí, podpořte ji prosím v této soutěži. Ocenění není nijak finančně zvýhodněno, ale jde spíše o prestižní záležitost. A určitě by zisk nejvyššího ocenění byl především oceněním všech, kteří se za poslední dva roky přičinili o to, že tento přírodní prvek bude nadále krášlit kouzelnou krajinu v Moravském krasu.

Miloslav Novotný
starosta Vavřince