Dobrovolní hasiči si v praxi vyzkoušeli zásahy při nehodách

27. dubna 2014, okolní obce, přečteno: 3017×

Teoretické školení převedené do praxe, tak by se dala nazvat soutěž, kterou vymysleli a připravili hasiči z Olešné.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Začátkem dubna se celá obec Olešná proměnila ve velké cvičiště. Připraveno bylo šest stanovišť, která měla prověřit připravenost dobrovolných hasičů vyrovnat se se situacemi, s nimiž se běžně nesetkávají, nejsou na ně cvičeni a nejsou k nim ani přivoláváni.

Dobrovolní hasiči se setkávají především s požáry. Na první pomoc by měli být proškoleni, ale nejsou určeni k nehodám a podobným zásahům. Pokud už ale jedou okolo, musí si s tím umět poradit.

Soutěž byla uspořádána pro celý okrsek Blansko, tedy pro sbory z Dolní Lhoty, Klepačova, Spešova, Olešné, Obůrky, Těchova a přidali se ještě hasiči z Rájce-Jestřebí.

„Stále musíme podstupovat nějaká školení. Napadlo nás, že lepší než to stále dokola jen poslouchat, bude lepší všechno zažít. Dali jsme tomu název ‚Lepší jednou zažít než třikrát číst‘. Simulovali jsme akce pro jednotky dobrovolných hasičů, které spadají tady pod Blansko. Jednalo se o akce, ke kterým nejsou tyto jednotky předurčené. Na výjezdy by je k podobným případům nikdo nevolal, ale mohou se s nimi setkat např. po cestě na soutěž,“ vysvětlil velitel jednotky SDH Olešná Jaromír Křivan.

vyproštění z rokle

Na jednom ze stanovišť bylo auto na železničním přejezdu s ulomeným kolem. Zde šlo o to, aby se naučili jak nahlásit železniční přejezd, jeho číslo a do jaké vzdálenosti mají jít zastavovat vlak. Na dalším stanovišti šlo o nehodu auta a cyklisty, kdy řidič dostal infarkt a srazil cyklistu. Cyklista měl otevřenou zlomeninu, řidič byl v bezvědomí a v autě měl ostrého psa. „Vycvičené psy nám zapůjčila Lucie Ševčíková z Olešné, která se psům věnuje a zúčastňuje se s nimi mistrovství světa ve sportovní kynologii. A pro mnohé zasahující hasiče to bylo pořádné překvapení,“ doplňuje Křivan.

Pak hasiči museli vyřešit srážku dvou dětí na kolech. Jedno bylo u silnice, druhé opodál téměř skryté v rokli. Cílem bylo dohledat druhé dítě a dostat ho ven. Aby to nebylo úplně snadné, vběhly jim do toho dvě hysterické mámy, které měly strach o své děti. Takže opět přišlo překvapení, kdy hasiči museli matky zastavit, uklidnit a vyprostit druhé dítě. „Najaté ‚mámy‘ to zahrály opravdu dobře a věrně, až tak, že byly slyšet po celé obci a lidé vycházeli, co se děje,“ usmívá se Křivan.

ošetření zraněného

Následovalo oznámení požáru nízké budovy pomocí SMS. Po cestě k ní museli hasiči zlikvidovat stromy přes cestu a pak následoval standardní požární útok. Šesté stanoviště už byla „jen“ dovednostní opičí dráha.

Soutěž byla nastavena tak, že nezáleželo ani tak na tom, jak to hasiči udělají časově, ale jak si se vzniklou situací poradí a dokáží se s ní vyrovnat. A se všemi simulovanými situacemi si poradili velmi dobře. Jejich výkon hodnotili rozhodčí z řad profesionálních hasičů z Blanska i z učiliště z Brna a chválili všechny, že se úkolů zhostili velmi slušně.

Dle zpětné odezvy účastníci naopak kvitovali takové procvičování s tím, že si tyto věci určitě budou pamatovat. Sami pak přemýšleli, kde udělali chybu a co mohlo být ještě lepší.

„Nechtěl jsem, aby o tom moji kluci věděli, tak jsme to chystali jen ve dvou lidech a sami jsme se pak nezúčastňovali. Byl jsem zvědavý, jak se budou tvářit kluci. Když jsem to nachystal, tak jsem si říkal, že před nimi budu muset utéct,“ směje se a hned spokojeně dodává: „Nakonec to chválili a mělo to úspěch. Bylo to zase něco nového a snad jim to i něco přineslo.“

překážková dráha

„Nikdy jsme na ničem podobném nebyli, nikdy jsme takové cvičení neplánovali a příprav kolem toho bylo opravdu hodně. Vymýšlet jsme to začali před rokem a přípravu jsme zahájili před půl rokem. Jenom sladit rozhodčí, aby měli všichni volno, byl náročný úkol. Mnoho jich jelo přímo z práce ze směny. Praktické školení plánujeme zopakovat. Uvidím, jestli se uspořádání ujme třeba jiný sbor. Pokud by do toho nikdo nešel, zřejmě bychom se toho zase ujali my,“ zakončil Jaromír Křivan.

Pro vítěze byly naplánovány ceny, které by hasiči využili v jednotce, ale sami by si je asi nekoupili. Protože už je pořadatelé nestihli zajistit do konání závodů, budou jim předány 26. dubna při prvním kole soutěže v požárním sportu, opět na Olešné.

A výsledky? „Vyhrála to nakonec Olešná, a to opravdu o ničem kluci nevěděli,“ dušuje se Křivan. Druhá byla Rájec a třetí hasiči ze Spešova.

Stanislav Mrázek