Krasíkovo pohádkové království láká k návštěvě Moravského krasu

7. června 2014, cestovní ruch, přečteno: 2814×

Město Blansko uzavřelo smlouvu o partnerské spolupráci s MAS Moravský kras v rámci projektu „Pohádkové království šneka Krasíka“. Malí turisté putují po šnečkově království a v jednotlivých pohádkových kancelářích sbírají razítka do cestovního pasu. Za nasbíraná razítka se pak mohou těšit na zajímavou odměnu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Jedná se o mezinárodní projekt spolupráce místních akčních skupin MAS Moravský kras o. s. a MAS OZ KRAS Rozprávkové kráľovstvo slimáka Kraska, který je spolufinancován Evropskou unií z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova,“ vysvětluje Mgr. Jiří Kučera, vedoucí odboru kancelář tajemníka, a dodává: „Jeho hlavním cílem je nalákat do regionu především rodiny s dětmi, pro které je projekt primárně určen. Jeho dalším záměrem je pak propagace lokálních produktů. Místní podnikatelé tak mají možnost prezentovat svoje výrobky v rámci jednotlivých kanceláří, kam si děti chodí pro razítka. V  Blansku jsou to např. mýdla z Lažánek, keramika, perníčky, svíčky apod. Těší nás, že o tyto produkty je poměrně velký zájem, mohou být vhodným dárkem nebo originálním suvenýrem z cest.“

Krasík logo

„Jsme jednou z dvanácti pohádkových kanceláří v devíti místech Moravského krasu,“ upřesňuje vedoucí Blanenské informační kanceláře Blanka Martina Hejčová.

„Děti, které dosud nezačaly se sbíráním razítek, mohou přijít k nám do Blanky, kde zdarma obdrží svůj cestovatelský pas a mapu všech pohádkových kanceláří, která je spolehlivě povede při jejich putování po stopách šneka Krasíka. Při návštěvě naší kanceláře tak získají svoje první razítko s vyobrazením zámku. V kterékoli pohádkové kanceláři si pak mohou vyzvednout odměnu v závislosti na počtu získaných razítek.“ (Pozn. red.: pexeso, dřevěnou minci nebo pohádkovou knížku.)

Ke všem devíti místům regionu, která fungují jako pohádkové kanceláře, se vážou příběhy šneka Krasíka z pohádkové knihy Dobrodružství šneka Krasíka, jejímž autorem je Slavomír Szabó, který je také duchovním otcem postavičky šneka Kraska na Slovensku a Krasíka u nás v Moravském krasu. Při sepisování knihy vycházel z místní historie a etnologie, neobešel se ani bez pomoci místních úřadů, naslouchal lidem, jejichž příběhy pro něho byly zajímavou inspirací. Ústřední postavou je šnek, který se propadne neznámo kde do jeskyně, kde je omylem obdařen nadpřirozenou mocí. Krasík pak putuje v prostoru a čase a je svědkem mnoha zajímavých událostí.

Webové stránky projektu jsou k dispozici na www.krasko.info.
Součástí projektu je také Geocachingová hra Pohádkového království šneka Krasíka. Podrobné informace jsou k dispozici na uvedené adrese. Zaregistrovaní účastníci se mohou se pustit do hledání krabiček, které jsou umístěny na deseti různých místech území MAS Moravský kras, a to s pomocí zadaných souřadnic a některých dalších indicií. V Blansku je jedna z krabiček umístěna v zámeckém parku.

v informační kanceláři
V Blanenské informační kanceláři Blanka seznamuje pracovnice Martina Hejčová děti s knížkou Pohádkové království. Foto: L. Magniová

„Za pohádkami Moravského krasu se počátkem května vypravily také děti Dětského domova Boskovice. Do Blanska přijely vlakem. Nejdříve jejich kroky směřovaly do ‚pohádkové‘ informační kanceláře Blanka. Dětem na výletě za poznáním míst, kde se odehrává děj pohádek, přálo počasí a nechyběla ani dobrá nálada. Po krátkém zastavení na nám. Svobody v Blansku u sousoší dvou hříbat a lípy Svobody lehce zvládly pěší túru přes Klepačov do Olomučan. Po delší cestě přišla vhod pozornost majitele hotelu a restaurace Olberg v Olomučanech ve formě malého občerstvení,“ uvedla paní učitelka Libuše Magniová.

„Každá pohádka ukrývá ve svém obsahu i mnohá tajemství, která mohou sloužit k zamyšlení dětem i dospělým. Společně s přírodními krásami a historickými skutečnostmi je dobré si je občas připomenout. V následujícím letním období máme dost příležitostí k návštěvám zajímavých míst Moravského krasu, třeba do dalších pohádkových kanceláří Království šneka Krasíka, “ dodala na závěr paní Magniová.

Akce v podobě sbírání razítek není nijak časově omezena.

Jana Franchi