Hřebenovou túru do Černé Hory absolvovalo 733 turistů

13. dubna 2015, cestovní ruch, přečteno: 3208×

Turisté se rádi baví, a tak i letos můžeme s radostí konstatovat, že v Pivovaru Černá Hora byl ustaven další rekord, tentokrát v počtu lidí, kteří absolvovali hřebenovou túru. V rámci zahájení turistické sezony v regionu Moravský kras a okolí jich s hřebenem do pivovaru přišlo celkem 733. A také 39 psů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Program celého dne kopíruje již známý scénář, ale opět se změnily turistické trasy. Už se nešlo po hřebeni z Hořic jako v mnoha minulých ročnících, ani z Lažan, ale byly zvoleny nové cesty nad Horní Lhotou a Rájcem. Každý měl na výběr ze tří tras o délkách 9, 13 nebo 20 km.

registrace

odjezd autobusu

na trase

Nejdůležitější ale bylo dorazit do pivovaru s jakýmkoliv hřebenem, aby tak mohl být účastník započítán do pokusu o rekord. Fantazii se meze nekladou a blanenští turisté již několikrát prokázali, že si výzvu umí vzít k srdci a vypořádat se s ní tak, že jsou příjemně překvapení jak pořadatelé, tak i komisař z agentury Dobrý den, který na rekord dohlíží. A nejinak tomu bylo i letos.

„Turistika k lidem patří. Kéž by lidí, kteří se tomuto pro lidské tělo blahodárnému koníčku věnují. A když je k tomu ještě nějaký fór, a spojený s Českou knihou rekordů, tak my jsme všemi deseti pro a já se těším, co zase vymyslíte příští rok,“ zhodnotil letošní ročník prezident Agentury Dobrý den Miroslav Marek.

Kromě klasických hřebenů na česání vlasů se u vstupu objevily i rozličné hřebeny vlastní výroby z hřebíků, překližky, papíru nebo kartonu. Našly se i takové rarity jako mrtvá slepičí hlava s hřebínkem. Ale i maska kohouta, prstýnek s nůžkami a hřebenem nebo miniaturní hřebínky vlastní výroby. Výjimkou nebyly ani hřebeny hor vyrobené z plechu nebo plastelíny, i s horolezci.

hřebínky

pes s hřebínekm

pes s hřebínekm

hřebínek pro holohlavé

Každý takový účastník dostal razítko, odměnu v podobě jídla a pití a když měl štěstí v losování, tak i vyhrál jednu z cen věnovaných pořadateli – Pivovarem Černá Hora a městy Blansko a Boskovice.

hřebeny

malý a velký hřeben

prstýnek se hřebínkem

hřebínky

koutek pro děti

klobásy

Program na dvoře pivovaru pak zahrnuje kromě již zmíněného jídla a pití také zábavu v podobě country muziky, ale také seznámení s novinkami, které v oblasti cestovního ruchu připravily pro letošní sezonu města Blansko a Boskovice a Pivovar Černá Hora.

Boskovice představily omalovánky Krajem pověstí a bájí. Blansko zase nabídlo novou publikaci. Protože turisté rádi objevují nová místa, byl součástí letošního ročníku křest publikace Hrady, hrádky a tvrze na Blanensku autorů Zdeňka Hasoně, Milana Koudelky a Zdeňka Brachtla. Kniha mapuje stavby hradů a tvrzí v našem regionu a podrobně popisuje existující i zaniklé stavby. Publikaci vydalo Město Blansko u příležitosti 110. výročí svého povýšení na město. Na zahájení sezony si ji mohli zakoupit zájemci vůbec poprvé. K dostání je nyní v Informační kanceláři Blanka na ul. Rožmitálově nebo v Muzeu Blansko. Podrobněji jsme knihu představili ve Zpravodaji města Blanska č. 6/2015. Pokřtěna byla, jak jinak, černohorským mokem.

Turisty do Blanska pozval starosta Ivo Polák: „V letošním roce slavíme dvě významná výročí, a to 110 let od povýšení Blanska na město a 200 let od úmrtí Karoliny Meineke. Proto vybrané blanenské akce dostanou podporu města a ponesou loga těchto výročí a ty zásadní přinesou také bohatší program. Na širší nabídku atrakcí a umělců se můžeme těšit například v případě Jarmarku na konci května, ale především při podzimním Vítání svatého Martina, kdy se mimo již tradiční akci v zámeckém parku a nedělního průvodu uskuteční o víkendu také gastronomický festival a koncerty na náměstí.“

křest knihy

zahájení turistické sezony nakrojením turistického salámu

hřebínky

Následovalo slavnostní zahájení sezony nakrojením metrového turistického salámu a vyhlášení výsledků rekordu. I letos se tak můžeme těšit na vlastní zápis v České knize rekordů a kuriozit.

Nechme se překvapit, jaké téma organizátoři vyhlásí pro příští jubilejní desátý ročník této oblíbené turistické akce.

Stanislav Mrázek