Putování vesmírem s Malým princem nabízí Galerie města Blanska

26. dubna 2017, kultura, přečteno: 1594×

Na měsíc květen připravila Galerie města Blanska program, který osloví jak dospělé, tak dětské diváky. Vernisáž výstavy Alice Dostálkové „Planetami malého prince“ proběhne v úterý 2. května v 17:00 hodin. Výstava malíře Davida Hanvalda v hlavním výstavním prostoru galerie se otevře již 29. dubna.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Výstava umělkyně dlouhodobě pracující se sklem nás seznámí nejen se základními sklářskými technikami a historií výroby skla, ale také nás pozve do kouzelného světa sklářského umění. Na motivy pohádkové knihy Malý princ od Antoine de Saint Exuperyho tak budeme mít možnost putovat vesmírem, kde jednotlivé skleněné objekty se svou strukturou připomínají vzdálené galaxie a planety.

Prostřednictvím této výstavy tak budeme mít možnost se přesvědčit, že sklo může být s vesmírem spojené nejenom prostřednictvím výroby čoček do hvězdářských dalekohledů, ale také svou primární půvabnou vizuálností.

V sobotu 29. dubna se v hlavním výstavním prostoru galerie otevře výstava Davida Hanvalda „Ztráta ohniska osvobodí oko“. Tento bytostný malíř se ve své tvorbě odvolává směrem k modernistické tradici malby a typografie. Jeho obrazy nás překvapují nejen díky své divoké barevnosti, ale i prostřednictvím své snahy uniknout dvojdimenzionální ploše malířského plátna.

U tohoto autora tak neplatí, že předmětem malby je jen obraz samotný. Intenzivně pracuje i s rámem obrazu, který narušuje, a činí z něj tak součást malby samotné. David Hanvald je tak příkladem autora, který nás na straně jedné překvapí originálností svých řešení a na straně druhé se nevzdává tradičních uměleckých východisek. Výstava potrvá do 26. května 2017

Oba výstavní projekty budou doprovázet výtvarné dílny. O jejich konání se zájemci mohou dozvědět více na webových stránkách galerie http://www.galerie.blansko.cz/, případně na facebookových stránkách.

Jana Písaříková
Galerie města Blanska