BBK Blansko slaví deset let aktivní činnosti

13. června 2019, sport, přečteno: 1635×

Blanenský basketbalový klub slaví deset let od svého založení. A oslavy mohou být veselé, protože se daří plnit základní cíle tohoto mládežnického klubu: vést děti ke sportu, naučit je hrát basketbal a dosáhnout s nimi i nějakých úspěchů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

BBK Blansko neměl úplně lehký začátek, protože první rok nemohly hrát děti žádné soutěže. Kromě tréninků jim ke zlepšování sloužily přátelské zápasy, turnaje a kempy, které je připravily na první soutěžní ročník 2010/2011.

A ten hned přinesl nečekaný první úspěch. Družstvo žáků do 14 let totiž vyhrálo Jihomoravský přebor. Úspěch byl velkým a příjemným překvapením jak pro hráče, tak pro trenéry.

A že nebyl náhodný, potvrdily další sezóny. Žáci do 14 let obhájili nejprve prvenství, tým do 16 let získal krajské stříbro a o rok později už kategorie do 15 a do 17 let slavily společně zlaté medaile, které sedmnáctiletí kadeti obhájili i v roce 2014.

Nejmladší minižáci si v roce 2015 vybojovali účast v Národním finále v Mostu, kde obsadili výbornou 4. příčku, když v utkání o bronz podlehli tradičnímu rivalovi z Podolí. Odveta se podařila o dva roky později v kategorii U13, kdy BBK získal přebornický titul. Bohužel v této kategorii už v Národním finále nemohla hrát děvčata, přestože blanenský klub porážel výhradně chlapecké týmy.

Už tradičně se většina hráčů do 10 let, kteří chodí do blanenské školy TGM, účastní juniorské NBA, ve které se letos probojovali až do vyřazovacích bojů.

Za deset let působení klub BBK Blansko vychoval mnoho hráčů a hráček s uplatněním nejen v nejvyšších dorosteneckých soutěžích, ale i v reprezentačních celcích. Po celou dobu existence hrají do povolených 13 let s chlapci i dívky, a to i přesto, že v Blansku je ještě ryze dívčí basketbalový klub. „Myslím si, že tu naši filozofii se nám daří plnit. Není to vždy jednoduché, sportů je hodně, děti mají i jiné zájmy, ale to, že tu fungujeme úspěšně už deset let, snad svědčí o dobré práci,“ uvedl na závěr bilancování jeden z trenérů Antonín Zezula, který stál u založení BBK Blansko.

Foto: archiv BBK

kaj

 

   vložil: Kryštof Severa, redaktor