Svatomartinská vína letos v prodeji o tři dny dříve

1. listopadu 2019, kultura, přečteno: 1372×

V letošním roce nastalo ve vinařských kruzích velké zemětřesení. Vinařský fond rozhodl o výjimečném povolení prodeje svatomartinského  vína už od pátku 08.11.2019. Díky této skutečnosti tak mohou návštěvníci Vítání svatého Martina ochutnat svatomartinské víno už na akci Na víno s Martinem, konané v sobotu 9. listopadu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jedná se o prolomení dlouhodobě deklarované podmínky striktně stanovující první prodeje a ochutnávky svatomartinských vín na datum 11. listopadu. Důvod je poměrně prostý. V letošním roce připadá 11. listopadu na pondělí a celá řada nejen vinařů, ale i široké veřejnosti po změně této směrnice volala.

Letos si tak návštěvníci budou moci, na rozdíl o minulého roku, kdy ochutnávali jen mladá a ročníková vína, vychutnat pravé svatomartinské víno, které schválil Vinařský fond České republiky. Letošní ročník svatomartinských vín však bude trochu jiný.

Oproti loňskému roku se, krom data prodeje, změnilo i hodnocení a kritéria pro označení vína jako svatomartinské. V minulých letech vínu stačilo, aby ze sta možných bodů získalo jen 78, v letošním roce je minimální hranice posunuta o dva body výše, a to na rovných 80. Dalo by se tak říci, že ta letošní svatomartinská budou o něco kvalitnější než ta v předchozích letech.

Jedná se teprve o druhou změnu za posledních  15 let, po které Vinařský fond chrání označení „svatomartinské“. Nicméně i letos se dá očekávat, že se počet lahví, které si toto označení vyslouží, nebude oproti jiným rokům snižovat.

red

 

   vložil: Kryštof Severa, redaktor