Chcete Zažít Blansko jinak? Chystá se sousedská slavnost v ulicích města

9. března 2020, kultura, přečteno: 3052×

Nový pouliční festival Zažít Blansko jinak by měl na podzim rozšířit nabídku kulturních akcí v Blansku. V sobotu 12. září by se díky němu mělo centrální náměstí Republiky i okolní ulice ocitnout bez automobilů, nahradí je stánky zapojených organizací a spolků, divadla, akusticky hrající hudební seskupení i drobní řemeslníci a lokální výrobci.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Kulturní středisko města Blanska vyřizuje potřebná povolení, akce by ale měla být sousedskou slavností připravenou místními.

„Chceme, aby festival dělali sami Blanenšťáci pro sebe, s tím, že KSMB pro ně zajistí technickou podporu,“ popsal Jan Mach z KSMB, který je členem koordinačního týmu 'Zažítu'. Blanenské kulturní středisko pomůže pro akci zajistit prostor a zařídí formality, oslovovat už také začíná ty, kdo by se mohli chtít zapojit.

„Cílíme na různé fungující spolky, hudební uskupení, ale i aktivní jednotlivce, třeba cvičitelky jógy, zpracovatele nejrůznějších řemeslných výrobků nebo například gastro firmy,“ doplňuje další z týmu koordinátorů Pavlína Komínková. „Akce začne dopoledne a vyvrcholí společným setkáním na zámku,“ dodává.

Ilustrační foto: archiv města Blanska

Pro zájemci o aktivní zapojení do festivalu Zažít Blansko jinak připravili organizátoři  následující výzvu:

Máte rádi Blansko?!

Pojďte na jeden den proměnit střed města na příjemné místo pro sebe a své sousedy.

Co je to Zažít Blansko jinak?

Nový pouliční festival – sousedská slavnost.

Festival si vytvoří sami obyvatelé Blanska a blízkého okolí. Zapojit se může kdokoli – jednotlivec, parta přátel, organizace, spolek, firma či zájmová skupina. Cílem není zisk organizátorů ani účastníků – případný výdělek slouží k pokrytí jejich nákladů. Je založený na dobrovolnickém nasazení. Je otevřený všem věkovým a zájmovým kategoriím. Je apolitický – nelze prezentovat konkrétní politické strany a hnutí a jakékoli extremistické postoje. Chce vytvořit prostor pro pozitivní a přínosnou aktivitu sousedů.

Kdy a kde?

Sobota 12. září 2020, 10 – 20 h

Blansko, centrum města – náměstí Republiky, Poduklí, náměstí Svobody, ulice Seifertova, předzámčí

Ulice bez dopravní zátěže, parkoviště bez aut, chodníky i volné plochy v parku se stanou přívětivým místem pro společně strávený čas s rodinou, dětmi, přáteli, sousedy.

Zajistíme zábory prostoru a povolení pro akci. Dále se snažíme zajistit omezení automobilové dopravy a parkování, viz mapa na druhé straně.

Příklady aktivit pro Vaši inspiraci.

Vašim nápadům se meze nekladou!

KONCERTY matiné, piáno na ulici, busking – hry PRO DĚTI dopravní hřiště, opičí dráha – JÍDLO dopolední brunch, kavárna, přebytky ze zahrádek, piknik, společná snídaně – TRHY knižní blešák, stará elpíčka, swap, bazárek – DIVADLO performance, stand-up, četba poezie – DÍLNY burza receptů – TANEC street dance, parkour – SPORTovní aktivity, fotbálek, turnaj v badmintonu, cvičení jógy, biketrial… atd.

Chcete se aktivně zapojit?

Pošlete nám návrhy Vašich programů či aktivit do konce března

do google formuláře https://bit.ly/ZazitBlansko

nebo přímo na email zazitblanskojinak@gmail.com

Pojďte společně Zažít Blansko jinak – těšíme se na Vaše nápady!

facebook.com/ZazitBlanskoJinak

 

Zažít Blansko jinak je součástí 15. ročníku platformy Zažít město jinak,

jejímž iniciátorem a hlavním koordinátorem je spolek Auto*Mat.

https://zazitmestojinak.cz/zmj-v-kostce

Zažít Blansko jinak vzniká za podpory města Blanska a starosty Jiřího Crhy.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení