Rekonstrukci vedlejších ulic na Starém Blansku doprovodí uzavírky silnic

6. března 2020, zprávy z MěÚ, přečteno: 3169×

Výstavba plynovodu a následná rekonstrukce vozovky  přechodně omezí dopravu na ulicích Hořická a Pod Strání. Práce začnou druhý týden v březnu ve slepých ulicích vedoucích k rodinným domům na Starém Blansku, průjezd městem směrem na Brno a Olešnou se tedy nenaruší, uzavírky se dotknou pouze obyvatel zdejších ulic. Za pár týdnů na ně naváže rekonstrukce ulice Brněnská.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V souvislosti s plánovanou výstavbou přemostění na Staré Blansko je letos v plánu rekonstrukce celé Brněnské ulice. Ještě před zahájením prací na této ulici se ale chystá oprava okolních komunikací. Pracovníci firmy Metrostav spustí druhý březnový týden stavební práce v bočních ulicích vedoucích ke zdejším rodinným domům – Pod Strání a Hořické, která se na Brněnskou ulici napojuje v sousedství bývalého hřbitova na Starém Blansku. 

Položení plynovodu a následná rekonstrukce komunikací si vyžádají dopravní omezení – částečné ale i úplné uzavírky. První z nich jsou v plánu už od 9. března, některé potrvají až do konce září.

„Firma se bude snažit omezení minimalizovat a zachovat průjezd v jednom jízdním pruhu, úplným uzavírkám se však zcela vyhnout nelze, postupně budou uzavřeny dílčí úseky silnic,“ potvrdila Iveta Skotáková z blanenského stavebního úřadu.

Situační plán oprav na Starém Blansku.

Pokládka plynovodu i následné opravy povrchů budou probíhat postupně. Dělníci využijí takzvaného posuvného pracovního místa, při kterém bude průjezd všech vozidel umožněný vždy v jednom jízdním pruhu, a dále za úplných uzavírek. 

Kde jsou v plánu úplné uzavírky:

  • Hořická – první větev vpravo: 9. 3. 2020 – 22. 3. 2020
  • Hořická – druhá větev vlevo: 16. 3. 2020 – 22. 3. 2020
  • Pod Strání: 23. 3. 2020 – 5. 4. 2020
  • Hořická-části hlavní větve od domu č. 32 po dům č. 32B a před dům č. 33 po dům č. 36: 6. 4. 2020 – 19. 4. 2020
  • Pod Strání – 11. 5. 2020 – 31. 5. 2020
  • Hořická – část hlavní větve od domu č. 32 po dům č. 46: 15. 7. 2020 – 31. 7. 2020

Mapa uzavírek v pdf 1

Mapa uzavírek v pdf 2

„Doba jednotlivých omezení bude zkrácena na co nejkratší možnou dobu. Stavba musí po celou dobu trvání akce vždy v daném místě zajistit průjezd vozidel Integrovaného záchranného systému k přímým zásahům,“ ujistila Iveta Skotáková.

Opraví i Brněnskou ulici, připraví se i na přemostění koridoru

Na práce v bočních ulicích naváže také rekonstrukce přímo ulice Brněnská. Na jaře se tam začne vyměňovat nový vodovod a kanalizace, rekonstrukce se dočkají také všechny inženýrské sítě. Poté je v plánu kompletní rekonstrukce vozovky a chodníků, celý projekt zaštítí město, Svazek vodovodů a kanalizací měst a obcí a Správa a údržbou silnic Jihomoravského kraje.

Ještě letos jsou v plánu také práce související s přípravou na přemostění železničního koridoru, které má spojit železniční tratí oddělené Staré Blansko se zbytkem města. Přemostění totiž vyústí právě na Brněnské ulici.

„V současnosti probíhá zadávací řízení na zhotovitele stavby. Po jeho výběru se bude ladit harmonogram výstavby. Předpokládáme, že vše proběhne minimálně ve dvou etapách. Od křižovatky Hořická po křižovatku Na Brankách, následně pak k areálu Synthonu,“ popsal vedoucí investičního odboru Marek Štefan s tím, že průjezd Brněnskou ulicí zůstane zachovaný vždy alespoň v jednom směru, pro řidiče v druhém směru povede objížďka kolem sběrného dvora.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení