Tipy na výlety: Za rozhlednami Blanenska

9. května 2020, cestovní ruch, přečteno: 4349×

Na webu města a ve Zpravodaji budeme pravidelně přinášet tipy na zajímavé výlety do okolní přírody Moravského krasu. Zejména v této době, kdy jsou stále zatím zavřené památky a obvyklé turistické cíle, je poznávání blízkého okolí vhodným způsobem, jak provozovat „turistiku v době koronavirové".

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zaměříme se především na místa, kde pravděpodobně nenajdete davy lidí, nemusíte se ohlížet na otevírací dobu, a přesto budete odměněni krásným výhledem, zajímavými historickými informacemi či neobvyklým zážitkem. V násleujících řádcích vám představíme rozhledny v Moravském krasu, které jsou volně přístupné veřejnosti.

Rozhledna Žernovník

Rozhledna u Žernovníku. FOTO archiv Informační kanceláře Blanka

Nejmladší rozhledna na Blanensku byla zpřístupněna v roce 2014. Rozhledna je patnáct metrů vysoká, její základ tvoří budova starého vodojemu, na kterém je vystavěna dřevěná šestiúhelníková konstrukce z modřínového dřeva. Na vrcholu je pro návštěvníky vybudován krytý ochoz, kde jsou umístěny panoramatické fotografie okolí. Rozhledna nabízí výhled např. na zámek v Černé Hoře, boskovický hrad nebo sousední rozhledny Malý Chlum a Veselice. Ze vzdálenějších cílů je možné na jihu zahlédnout Pálavské vrchy, na severu pak Jeseníky. K rozhledně vede odbočka ze silnice mezi obcemi Žernovník a Lubě.

Rozhledna Malý Chlum

Rozhledna na Malém Chlumu. FOTO archiv Informační kanceláře Blanka

Devět metrů vysoká celodřevěná rozhledna na kopci Malý Chlum (488 m n. m.) má dvě vyhlídkové plošiny přístupné po žebřících a je celoročně volně přístupná. I když se vyhlídkový ochoz nachází ve výšce pouhých sedmi metrů, za dobrého počasí z něj dohlédnete až na Praděd. Od rozhledny se můžete po zelené stezce dojít k sousoší husitských bojovníků, které do pískovcové skály vytesal amatérský sochařem Rolinek. vytesané. Rozhledna stojí u obce Obora u cyklostezky 5201 a vede k ní naučná stezka Malý a Velký Chlum.

Rozhledna Alexandrovka

Rozhledna Alexandrovka. FOTO archiv Informační kanceláře Blanka

Nejstarší kamenná rozhledna na Blanensku s poměrně pohnutými osudy stojí na kopci Špičák (496 m n. m.) nad Adamovem již 135 let. Po rozsáhlé rekonstrukci provedené v roce 2009 se její ochoz nachází ve výšce téměř 14 m nad terénem. Nabízí zajímavé výhledy do údolí Svitavy, Drahanskou vrchovinu a za výborné viditelnosti až na Pálavu a Alpy. Alexandrovka je celoročně volně přístupná a přivede vás k ní zelená turistická značka z Adamova nebo z Babic nad Svitavou.

Rozhledna Spešov

Rozhledna u Spešova. FOTO archiv Informační kanceláře Blanka

Rozhledna se dvěma vyhlídkovými plošinami je téměř 10 metrů vysoká. Byla zpřístupněna v roce 2012 a je stylizována v duchu tradic místních řemesel – tesařství a kovovýroby. Najdete zde několik obecních symbolů, jako například tesařský ondřejský kříž či obecní znak. Před rozhlednou jsou opracovány tři původní stromy, které odkazují na tři významné spešovské rodáky. K rozhledně se dostanete ze Spešova po žluté turistické značce.

Rozhledna u Veselice. FOTO archiv Informační kanceláře Blanka

Výčet rozhleden v regionu by nemohl být kompletní bez rozhledny Podvrší u Veselice. Ta zahajuje provoz 15. května 2020 a až do prázdnin bude otevřena pouze o víkendech. Zajímavý výhled nabízí také věž kostela sv. Martina u nás v Blansku. Ta se pro veřejnost otevře až od 1. července. Za informační kancelář Blanka vám přejeme příjemné putování!

Martina Hejčová

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení