Blanenský písničkář Lubyn odehraje šňůru 67 koncertů za 34 dní

30. června 2020, kultura, přečteno: 1936×

S batohem, kytarou a unikátním plánem vyráží na více než měsíc trvající vandr blanenský písničkář Lubyn. Spíš než tradiční vandr ale jeho plán připomíná koncertní turné – dlouhé je 2700 kilometrů a projet chce všechny kraje republiky. Vlakem za měsíc a kousek plánuje projet napříč celou republikou – od Karlových Varů až po Trutnov, od Českých Budějovic až po Liberec.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Nepůjde ale jen o cestu, první den vandrování, v úterý 30. června, ho čeká koncert v Břeclavi, po zbylých 33 dní pak odehraje vždy dva koncerty denně, jeden dopoledne, druhý odpoledne. Ke koncertování si vybral formu takzvaného buskingu – namísto kulturních domů a klubů nabídne muzicírování na ulicích a náměstích pro všechny kolemjdoucí.

Přípravy ale nepodcenil, svůj vandr plánuje už od ledna, itinerář je pevně daný – města si vybral ze zvědavosti, buď jako nová místa, nebo ta, kde dlouho nebyl. Do všech 67 měst už má vyřízena povolení k hudební produkci, stále ještě řeší poslední zábory veřejného prostranství. Přesto pro něj šňůra koncertování pod širým nebem bude velká neznámá.

Lubyn se chystá odehrát 67 koncertů za 34 dní. FOTO archiv

„Busking pro mě bude nová zkušenost. Každý den mě čekají dvě vystoupení, většinou na hlavních náměstích. Vystoupení mám poskládané jen z autorských písní, což je v tomto trochu nevýhoda. Bude mnohem těžší kolemjdoucí zaujmout, než kdybych hrál nějaké známé pecky. Na druhou stranu mě některá města uvádí i v měsíčních programech. A já doufám, že se mi podaří posluchače zaujmout. Spíš se ale nabízí otázka, jestli zvládnu všechno uzpívat a odehrát, ale věřím si, že ano,“ doufá blanenský hudebník, který si říká Lubyn.

Své koncerty nemá placené, vybírat bude jen dobrovolné příspěvky do klobouku. „Myslím, že už jen jako rekvizita je to dobré. Ale nepočítám s tím, že vydělám. Kdyby mě ale někdo chtěl podpořit a třeba si dopředu objednat soukromý koncert na Lubyn.cz, budu za to rád,“ ujišťuje písničkář, jehož fanoušci si mohou koupit nálepku, klíčenku, tričko, nebo skutečně objednat soukromý koncert.

Ke koncertování si Lubyn vybral formu buskingu. FOTO archiv

Na jeho facebookových stránkách už to někteří udělali, množí se mu i nabídky na společnou večeři či nocleh, pokud zázemí nebude mít, spokojí se ovšem se spaním pod širákem, i proto zvolili pro svůj „projekt“ léto. „Počítám s tím, že spát venku budu vlastně celou cestu. Na to se těším hodně. To je další kus svobody, stejně jako samotný busking. Stejně tak budu moc rád, když se ke mně po cestě třeba někdo přidá. Jak na hraní, tak i na vandrování,“ ujišťuje.

Své putování bude pečlivě zaznamenávat. „Budu natáčet a fotit. Plánuji dávat krátké reporty z průběhu cesty na Instagram a Facebook, ale to hlavní přijde až doma v Blansku,“ ujišťuje Lubyn.  Busking vandr chce zakončit koncertem přímo v Blansku, dorazí na něj v neděli 2. srpna. Podrobně pak své zážitky shrne o víkendu 20. - 22. listopadu na festivalu RAJBAS 2020, ten bude mít letos zaostřeno na Tuzemsko.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení