Zjara naše včely létají na javory do Pustého žlebu, říká včelař René Švancara z Veselice

21. června 2020, cestovní ruch, přečteno: 2219×

Další díl seriálu, ve kterém postupně představujeme některé držitele značky Moravský kras regionální produkt, se bude věnovat včelím produktům z Veselice. V rodinném domku v centru obce je vyrábí včelař René Švancara se svou ženou Janou. „Značku Moravský kras regionální produkt mají naše včelí produkty, kterými jsou med, svíčky a mezistěny,“ upřesňuje hned na začátek René Švancara.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ke včelaření se poprvé dostal ještě jako kluk. K úlům ho tehdy na Obůrce brával jeho děda. Svoje včely si pak pořídil před dvanácti lety. Teď mívá ve Veselici normálně dvě stanoviště s pětadvaceti včelstvy. „Poslední roky míváme problém se suchem. Většinou teď točíme med jenom jednou, protože kvůli nedostatku vláhy všechno zaschlo a musíme krmit včely o měsíc dřív, protože nikde nic není. Tedy v době, kdy ještě mají včely mít snůšku lesního medu. Místo až třech točení medu ročně máme jen jedno, a to je na objemu medu znát. Je to vždycky sázka do loterie,“ říká včelař, který pracuje jako řidič tramvaje v Brně.

Včelstva má René Švancara ve Veselici nedaleko Pustého žlebu.

Med od Švancarů nese na etiketě označení květový, vyrábí ale také med medovicový neboli lesní tmavý. „Jestli je náš med nějak charakteristický Moravským krasem? Jeskyněmi asi cítit není. Ale zjara včely létají do Pustého žlebu na javory a další stromy a odtud nosí hodně nektaru. Značka Moravský regionální produkt je důležitá i kvůli tomu, že lidé aspoň vědí, odkud med pochází. Není tam tedy jen etiketa, že med pochází z EU, takže není jasné, odkud vlastně je. U nás jsou navíc jedny z nejpřísnějších norem, co se distribuce medu týče. Nesmí v něm být stopy žádných antibiotik,“ zdůrazňuje René Švancara.

U Švancarů vyrábí květový a medovicový med.

Med od Švancarů z Veselice je k dostání v Blansku v Crhákovic krámku a ve zdravé výživě U vláčku, ve Veselici v tamním Muzeu včelařství Moravského. Jejich včelí produkty zájemci mohou pravidelně nakoupit také třeba na jarmarku v zámeckém parku během Vítání svatého Martina. Na stánku ale nabízí i svíčky. „Svíčky vyrábíme motané z mezistěn a odlévané z včelího vosku. Vosk se musí nahřát, rozpustit, připraví se forma, vloží se do ní knot, zajistí se a vyplní voskem, pak už se jen počká, až vosk ztuhne a vyloupne se,“ popisuje Jana Švancarová.

Jana Švancarová vyrábí svíčky ze včelího vosku.

Svíčky u Švancarů vyrábí hlavně před Vánocemi a před Velikonocemi. Největší zájem je prý o ty ve tvaru andílků. Zákazníkům ale nabízejí i svíčky v podobě různých zvířátek a květů nebo v podobě ozdob k dárkům a na vánoční stromek. „Litá svíčka má větší gramáž než motaná a vydrží také déle hořet. Navíc hořící včelí vosk v místnosti ionizuje vzduch. Když si půl hodiny před spaním zapálíte svíčku z včelího vosku, tak by se vám mělo lépe spát. Neobsahuje totiž žádné příměsi a žádné vonné látky. Když zapálíte svíčku ze včelího vosku, nejde z ní zabarvený kouř. Kdyby v ní byla nějaká příměs, tak bude kouřit,“ podotýká Jana Švancarová, která pracuje jako ošetřovatelka v blanenské nemocnici.

Mezistěny vyrábí ze stoprocentního včelího vosku od včelařů.

Třetím okruhem výrobků jsou mezistěny ze včelího vosku. Mezistěna se vkládá do rámečků a ty včelaři umísťují do úlů. Včelám pak slouží jako vzorek šestiúhelníků, na kterém staví. „Mezistěny vyrábíme ze stoprocentního včelího vosku od včelařů. Do včelího vosku nedáváme žádnou chemii, takže jim opět vrátíme ten včelí vosk, který nám dali na zpracování. Toto kouzlo včely ihned poznají a staví se jim mnohem lépe a rychleji než na jiných mezistěnách. Včelaři se nemusíte bát včelího moru, protože vosk je sterilizován a čištěn ve speciálním přístroji na čištění včelího vosku. Dále je vosk válcován v lisech na mezistěny. Výhoda válcovaných mezistěn je ta, že se při manipulaci nelámou a krásně voní po včelách,“ přibližuje René Švancara, který se stará také o Muzeum včelařství. Expozice je od roku 2015 umístěná ve víceúčelové budově ve Veselici a zaměřuje se na historii včelařství v regionu Moravský kras. Otevřeno letos bude o prázdninách.

Michal Záboj

FOTA Michal Záboj

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení