Svatební koláče ve Sloupu pečou podle sto let starého receptu

29. září 2020, cestovní ruch, přečteno: 4010×

Jedním z prvních výrobců, který získal značku Moravský regionální produkt, byla společnost Zemspol Sloup. Certifikát s typickou modrou kapkou firma obdržela pro své pečivo. Pekárnu proslavily především svatební koláče a vánočky. Stejně jako malou firemní prodejnu ji najdete v přízemí správní budovy Zemspolu v centru Sloupu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Certifikát Moravský kras regionální produkt jsme získali jako první. Označení už tehdy vycházelo ze skutečné reality, což jsme si vlastně ani příliš neuvědomovali, že vyrábíme regionální produkt. Naše výrobky jsou bez chemických přísad a používáme regionální suroviny – mouku z obilí, které vyroste na polích, které obhospodařujeme. Do mlékárny Otinoves zase dodáváme mléko z naší živočišné výroby a odebíráme od ní smetanu, tvaroh a mléko pro pekárnu,“ vyjmenovává manažer výroby Zemspolu Miloslav Mikulášek.

Svatební koláče jsou máčené v rumu a cukru.

Počátky sloupské pekárny sahají do roku 1992. Tehdy se v ní peklo především francouzské pečivo, jako byly bagety a další. Po několika letech se ale sortiment výrobků rozšířil. V pekárně se vyrábí přes dvacet druhů – klasické české pečivo, jako jsou rohlíky, pletýnky a chleba, a také sladké pečivo – vánočky, šátečky, a především tradiční koláče, svatební i velké hanácké s marmeládou.

„Svatební koláče jsou náš top produkt. Lidé si je žádají na poutě, na svatby, na oslavy a další akce. V receptuře sloupských svatebních koláčů navazujeme na tradici pekařství, kterou na začátku dvacátého století v obci vytvořil pekař Leopold Černý. Recept prozradit nemůžeme, snad jen, že koláče jsou plněné tvarohem, s posypkou a máčené v cukru a rumu,“ říká vedoucí pekárny Kateřina Dvořáková. Zákazníci se také mohou s výrobky ze Sloupu setkat v provozovnách rychlého občerstvení v regionu. Pekárna je zásobuje bulkami a dalším pečivem.

Ve sloupské pekárně převažuje ruční práce.

V provozovně pracuje deset zaměstnanců. Pekárna peče šest dnů v týdnu. Začíná se nedělní noční směnou. Každý den se přitom vyrábí celý sortiment pečiva. Z osmdesáti procent se jedná o ruční výrobu. „Velkou přidanou hodnotu našemu pečivu dává právě ruční práce a receptura, kterou si pracovnice předávají z osoby na osobu. Důležité je tedy pro pekárnu osobní zaučení, ruční práce a dodržování receptur,“ podotýká Miloslav Mikulášek.

Koláče jsou top produkty sloupské pekárny.

Pekárna před čtyřmi roky prošla výraznou modernizací, kterou podpořil především mateřský podnik a evropské fondy. Nová je výrobní technologie – výrobní linka, pec, kynárna, rozrážečka, dělička, robot ale takévýrobní prostory. Pečivo provozovna rozváží do okolí zhruba padesáti kilometrů dvěma automobily.

Kromě certifikátu Moravský kras regionální produkt je pekárna držitelem ještě dalších ocenění. Nedávno získala pro Hanácké i svatební koláče a také pro vánočku cenu Zlatá chuť jižní Moravy. Firma je také opakovaně držitelem ocenění Spokojený zákazník Jihomoravského kraje.

Pekárna ve Sloupu vyrábí přes dvacet druhů pečiva. FOTA Michal Záboj

„Naše pečivo si mohou zákazníci koupit přímo v naší prodejně ve Sloupu. K dostání je v obchodech okolních obcích i v několika prodejnách přímo v Blansku nebo v Boskovicích,“ dodává Miloslav Mikulášek.

Michal Záboj

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení