Jedovnický kapr dorůstá na přirozené stravě, výlov Olšovce se plánuje na začátek listopadu

11. října 2020, cestovní ruch, přečteno: 2527×

Výlov rybníka Olšovec v Jedovnicích patří mezi nejoblíbenější a nejnavštěvovanější akce v regionu. V kalendáři má své místo vždy třetí víkend v říjnu. Prostor kolem rybníka v sobotu a v neděli obsadí desítky stánků s rozličným zbožím a rybími i jinými pokrmy. Přímo na hrázi si pak návštěvníci mohou koupit to nejcennější, co Olšovec každoročně vydá – Jedovnického kapra, který nese chráněné označení Moravský kras regionální produkt.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Jedovnický kapr bezpochyby k Moravskému krasu patří, stejně jako rybníky, které jsou v historických materiálech zmiňovány již ve 14. století,“ říká jedovnický porybný Josef Kocman. Městys hospodaří na čtyřech rybnících. Kromě Olšovce, který je se svými 42 hektary plochy největším, jsou to ještě Budkovan, Dubový a Vrbový.

Jedovnický kapr nese označení Moravský kras regionální produkt. FOTO archiv Olšovec s.r.o.

„Nakupujeme dvouletou násadu, kterou držíme na rybníku Budkovan. Až ryba doroste do váhy zhruba kilo a půl, přesouváme ji ve třetím roce do Olšovce. V něm kapři dorůstají do tržní velikosti,“ popisuje porybný.

Jedovnický kapr je čtyřletá, téměř výhradně hladká ryba bez šupin. Vyznačuje se také velmi kvalitním masem s charakteristickou chutí. „V Olšovci se totiž věnujeme extenzivnímu chovu. To znamená, že nepřikrmujeme ani nehnojíme a ryby jsou na přirozené potravě. Tento způsob hospodaření souvisí i s turistickým ruchem a zachováním kvality vody. Očekáváme, že letošní přírůstky i výlovek budou dobré. Ryba je dobře narostlá, pěkná a bez chorob, takže to bude radost lovit,“ pokračuje Josef Kocman.

Výlov rybníku Olšovec by se měl konat na začátku listopadu. FOTO archiv Olšovec s.r.o.

Svůj první výlov na Olšovci zažil jedovnický porybný ve svých osmnácti letech. Od té doby nevynechal ani jeden rok. Na začátku listopadu ho tak čeká již sedmačtyřicátý výlov. „Rybník začínáme strojit na výlov 14 až 18 dnů předem, kdy se začíná vypouštět voda. Musíme také nachystat potřebné věci k výlovu, nádobíčko pro rybáře, tedy sítě, kádě, kesery, vaničky, váhu a objednat dopravu. Když toto všechno zvládneme a rybník nastrojíme, tak můžeme začít se samotným výlovem,“ přibližuje Kocman.

O rybníky se v Jedovnicích stará Josef Kocman. FOTO Michal Záboj

Na výlovu se podle něj podílí kolem pětadvaceti lidí. Další jsou připraveni na stáncích na hrázi, kde se ryby prodávají a kuchají. První zátah přichází v sobotu kolem půl sedmé ráno. Do konce výlovu jich pak následuje ještě několik. „Na stáncích během výlovu nabízíme k prodeji kapra, amura, tolstolobika, lína, candáta, i štiky a sumce, když je. Každý rok z Olšovce vylovíme asi 20 tun ryb,“ podotýká porybný.

Letošní výlovek z Olšovce rybáři očekávají dobrý. FOTO archiv Olšovec s.r.o.

Výlov Olšovce se měl letos původně konat o víkendu 24. a 25. října. Kvůli platným protiepidemickým opatřením se ale pořadatelé rozhodli termín přesunout. Výlov by se tak měl uskutečnit v sobotu 7. a v neděli 8. listopadu. Ryby z Olšovce by měly prodávat jako obvykle na hrázi U Bašty. K dostání jich podle jedovnických rybářů má být po oba dny dostatek.

Na výlovu Olšovce mohou návštěvníci ochutnat rybí speciality. FOTO archiv Olšovec s.r.o.

Pokud do Jedovnic na výlov Olšovce nakonec dorazíte a koupíte si kapra, Josef Kocman přidává i tip, jak rybu připravit. „Kapr je ryba tučná a hodí se pro přípravu na grilu, což já osobně mám velmi rád. Doporučuji rybu filetovat, dopředu marinovat a grilovat v kleštích. Ale receptů na přípravu kapra je celá řada. Někdo má rád kapra na zelenině, někdo si ho udělá po mlynářsku a někdo nedá dopustit na kapra smaženého s bramborovým salátem, prostě co komu chutná,“ dodává Josef Kocman.

Michal Záboj

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení