Krmivo pro zvířata máme z luk v Moravském krasu, říká farmářka

22. listopadu 2020, cestovní ruch, přečteno: 2054×

Kdyby se počty výrobků, které nesou označení Moravský kras regionální produkt, přepočítávaly na počet obyvatel obce, na první příčce by se zřejmě umístil Karolín. Do této místní části Rájce-Jestřebí se v našem seriálu podíváme již podruhé. Po kozích sýrech z farmy Amálka si tentokrát představíme produkty, které pocházejí z farmy rodiny Škvařilových.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Naše farma se zabývá chovem skotu, to znamená výkrmem býků pro produkci hovězího masa pro zpracování v naší faremní minibourárně masa. Dále se zabýváme chovem drůbeže, a to jak nosnic na produkci vajec, tak výkrmem brojlerových kuřat na maso a okrajově i výkrmem hus a kačen. Kromě toho na farmě v Karolíně máme také chov včel na produkci medu. Máme také v současné době šest koní,“ upřesňuje Lenka Škvařilová, která se o hospodářství stará.

Škvařilovi na farmě chovají také hovězí dobytek. FOTO archiv rodiny

Rodinné hospodářství se nachází na okraji Karolína, hned u lesa směrem k Petrovicím. Do firmy Agro Lemi, která se prezentuje pod logem Farma Škvařilovi, patří ještě statek v Rájci-Jestřebí, kde je také umístěna bourárna masa, a polnosti. Na nich Škvařilovi pěstují převážně krmiva a obiloviny, jako je pšenice, ječmen a oves. Seno a senáž pro dobytek si také zajišťují sami.

„Mám ráda volnost, zvířata, stroje, podnikání. Mám blízko k přírodě, jsem ráda sama svým pánem a být farmářkou je obrovská výzva. Člověka zemědělství musí bavit, aby tohle všechno dělal. Je to velká dřina, ale snažím se každou volnou chvilku věnovat rodině,“ říká třicetiletá farmářka, která je navíc držitelkou magisterského titulu z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně v oboru bezpečnost a kvalita potravin.

Rodinná farma sídlí v Karolíně. FOTO archiv rodiny

S prací na farmě jí pomáhá ještě manžel, malá dcerka a také rodiče, kteří zase se svými rodiči v roce 1990 v soukromém zemědělství začínali. Hospodaření se věnuje každý den od rána do večera. Certifikát Moravský kras regionální produkt mohou Švařilovi používat pro vejce a hovězí maso.

Na farmě chovají zhruba tři stovky nosnic plemene ISA Brown. Každý den snesou asi 240 vajec, která jsou z volného chovu. Zájemcům je prodávají na farmě, a to po předchozí domluvě.

Na farmě chovají také více než dvě stovky slepic. FOTO archiv rodiny

„Na prvním místě je pro mě pohoda zvířat. Naše slepice znají slunce, déšť, vítr. Zvířata krmíme převážně našim krmivem, které si na farmě vypěstujeme. Jelikož letos hodně prší, tak roste mnoho trávy, kterou naše slepice miluji. Vejce prodáváme konečnému spotřebiteli přímo z farmy, takzvaně ze dvora. Jsem ráda, když zákazník přijede a naše zvířata sám vidí,“ popisuje Lenka Škvařilová. 

A podobné je to i v případě hovězího dobytka. Škvařilovi se starají o dvacítku zvířat převážně červeného strakatého plemene. Maso si sami bourají ve své malé faremní bourárně. K dostání je přes prodejní okénko na statku v Rájci-Jestřebí.

O hospodářství se stará Lenka Škvařilová. FOTO archiv rodiny

„Naše zvířata jsou volně ustájená. Každé stádo o určitém počtu kusů stejného věku má svůj přístřešek s menším výběhem. Mají neustálý přístup ke kvalitnímu senu a čerstvé vodě. Každé zvíře máme od malého telátka, s každým zvířetem máme osobní kontakt. Známe jeho povahu, potřeby, komunikujeme s nimi a máme možnost každé zvíře během jeho života u nás poznat,“ podotýká farmářka.

Certifikát Moravský kras regionální produkt Škvařilovi pro vejce a hovězí maso z farmy získali tento rok. Podle Lenky Škvařilové to byl logický krok. Kromě polohy farmy k tomu vybízel i způsob hospodaření.

Vejce i maso z farmy nese označení Moravský kras regionální produkt. FOTO archiv rodiny

„Krmivo pro naše zvířata máme z luk v Moravském krasu, voda přitéká také z Moravského krasu. Farma leží na hranici Moravského krasu. I kvůli tomu jsme zažádali o udělení certifikátu Moravský kras regionální produkt. Chtěla jsem, aby zákazníci věděli, odkud naše produkty jsou, a že jsou kvalitní a jedinečné. Také je to pěkná reklama. Osobně mě moc potěšilo, že jsem dokázala s produkty projít přes komisi a obhájit, proč bychom chtěli certifikát. Jsem za to moc ráda. Byl to pro mě úspěch a důkaz toho, že mám pokračovat dál,“ dodává Lenka Škvařilová.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení