Vítání svatého Martina v Blansku je certifikovaným zážitkem z Moravského krasu

7. listopadu 2020, cestovní ruch, přečteno: 1967×

V našem seriálu, který se věnuje držitelům značky Moravský kras regionální produkt, jsme se zatím věnovali hmatatelným výrobkům, ať už potravinářským, textilním nebo drogistickým. Logo s modrou kapkou ale mohou získat i věci nehmotné, jako jsou služby a zážitky. V tomto díle seriálu proto představíme akci Vítání svatého Martina v Blansku, která je v kategorii zážitků certifikovaná značkou Moravský kras regionální produkt.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Slavnost, která připomíná patrona města, se konala poprvé v roce 2007. U zrodu tradiční akce stáli někdejší zaměstnanec radnice Jiří Kučera a bývalá ředitelka blanenského muzea Eva Nečasová. „První ročník byl poměrně malou akcí s cílem připomenout lidem svatého Martina, slavnostně otevřít svatomartinské víno a uspořádat jarmark na nádvoří zámku. Byl to jediný rok, kdy nám svatý Martin opravdu přinesl sníh a vůbec s ním nešetřil. I přes déšť a sněžení se nádvoří zámku zcela zaplnilo lidmi, kteří tam vydrželi po celou dobu programu,“ vzpomíná vedoucí informační kanceláře Blanka Martina Hejčová.

Vítání svatého Martina mělo mezi lidmi velký úspěch. Slavnost se tak postupně stala stěžejní akcí roku v Blansku a postupně se rozšířila na čtyři dny. Přibyla také místa, kde se vítání koná, a s tím i body v programu. Rozrostly se i houfy lidí, kteří patrona města v ulicích nebo v zámeckém parku či na faře vítají. Ze stovek se staly tisíce návštěvníků.

První průvod na Vítání svatého Martina vyšel v roce 2007. FOTO archiv města

„V průběhu let organizaci kulturního programu převzalo Kulturní středisko města Blanska, postupně se přidávaly další instituce – Oblastní charita Blansko, farnost, skauti, galerie, knihovna, gastronomická škola, Klub českých turistů. Ti všichni přicházeli s nápady, jak přispět k přivítání svatého Martina, takže akce se nám nakonec z jednoho nedělního dopoledne rozšířila na čtyři dny,“ podotýká jedna z pořadatelek, která se na organizaci akce podílí od prvního ročníku.

Zatím poslední plnohodnotný ročník se uskutečnil v roce 2019. Návštěvníkům nabídl koncerty, dílny, ochutnávky mladých vín, řemeslný jarmark s programem v zámeckém parku, světýlkový průvod pro děti a především nedělní historický průvod. Ten vychází od kostela a přes centrum města dorazí do parku. Hlavní postavou průvodu je již od roku 2007 svatý Martin na bílém koni.

„Naším svatým Martinem je již od prvního ročníku Tomáš Doležal, v civilním životě policista a dlouholetý člen Divadelní a kaskadérské skupiny Štvanci, schopný jezdec a nepřehlédnutelný zjev. Zpočátku měl trochu problém být něco víc, než jen pěkným Martinem na koni na pohled, ale cvičení dělá mistra. Už se s rolí sžil, troufáme si tvrdit, že ji má rád a bez jeho požehnání městu už si akci nedokážeme představit. Prvního svatomartinského bělouše Ferona nahradil v posledních letech Mathew, řečený Mates, veliký valach specificky českého plemene koně Kinských,“ říká Martina Hejčová.

Program prvního ročníku Vítání sv. Martina se odehrál na nádvoří zámku. FOTO archiv města

Nedělní průvod se stal zřejmě nejoblíbenějším bodem programu, na který se sjíždějí lidé nejen z Blanenska. V ulicích města defilé sledují stovky až tisíce přihlížejících všeho věku.

„V čele průvodu jdou vždy účinkující z programu – členové DKS Štvanci, trubači a pozounéři, členové hudebních historických skupin, představitelé města a hosté z partnerských měst v kočáře, dále žáci z blanenských škol, kostýmovaní účinkující z farnosti i umělecké školy a pak každý z řad široké veřejnosti, kdo přijde v historickém kostýmu. V minulém roce město zafinancovalo školám nákup látek na historické varkoče, každá škola tedy přišla v jednotném historickém oděvu, vzájemně je odlišovaly pouze barvy pro jednotlivé školy, podobně jak to bylo u jednotlivých kolejí v Harry Potterovi,“ dodává vedoucí blanenského infocentra.

A jak konkrétně vypadá ustálený program Vítání svatého Martina? Slavnost začíná vždy ve čtvrtek večer koncertem na blanenském zámku. V pátek se koná světýlkový průvod, ve kterém děti tisícovkou vlastnoručně vyrobených světýlek ukazují svatému Martinovi cestu k blanenskému kostelu, kde se s nimi jako se svými nejvěrnějšími fanoušky Martin poprvé v rámci oslav přivítá. V sobotu dopoledne mohou lidé vyrazit na komentovanou prohlídku města, odpoledne pak na pochod podzimním lesem.

Průvod ulicemi města v roce 2019 přilákal davy lidí. FOTO archiv města

„Hodinu po poledni začíná v zámeckém parku oblíbená ochutnávka a přehlídka svatomartinských i ročníkových vín Na víno s Martinem a večer se konají Svatomartinské hody v Katolickém domě. Nedělní ráno začíná bohoslužbou s poděkováním za dary země, v 11:00 hodin vyráží do města historický průvod v čele se svatým Martinem a jeho družinou. V zámeckém parku pak svatý Martin pronese zdravici a požehnání městu a celé odpoledne pak pokračuje kulturní program s historickou tematikou, řemeslný jarmark, hry a soutěže pro děti. Vítáním svatého Martina žije celé město,“ říká Martina Hejčová.

Letošní ročník Vítání svatého Martina ale změnila protiepidemická opatření. Z programu, na který byli lidé zvyklí, se tentokrát neuskutečnilo téměř nic. Slavnost se z ulic přesunula do on-line prostoru.

„Chtěli jsme lidem v Blansku svatomartinský týden i tak připomenout a náladu svatomartinských oslav udržet. Spustili jsme intenzivní informační kampaň o svatém Martinovi on-line na našem webu, v ulicích se objevila venkovní výstava fotografií z historie akce a po celé čtyři dny jsme na sociálních sítích v reálném čase nabízeli aktuality a informace vycházející z programu oslav tak, jak každoročně probíhají. Další aktivity spojené se svatomartinskou tematikou nachystaly i spolupracující instituce a organizace. Věříme, že v příštím roce se k nám svatý Martin vrátí osobně a že mu v Blansku připravíme parádní přivítání,“ dodává Martina Hejčová.

Michal Záboj

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení