Nový kalendář představí neobyčejné Blansko. Autorkou černobílých snímků je Bára Grünwaldová

6. prosince 2020, kultura, přečteno: 2030×

Oficiální městský kalendář měl v minulých letech různou podobu – objevily se v něm historické fotografie, noční i letecké snímky, kresby, vítězné snímky z fotografických soutěží, srovnávací fotografie historické i současné. Několikrát byl také zaměřen na práci jednoho autora a představil obyvatelům Blanska například kresby Arny Juračkové nebo fotografie Ivo Stejskala. V roce 2021 jsou hlavním tématem kalendáře černobílé snímky blanenské fotografky Báry Grünwaldové.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Jednou za čas chceme v městském kalendáři představit Blansko očima některého z místních umělců a zároveň přijít s novým pohledem na město. Uměleckou a navíc černobílou fotografii jsme zde zatím neměli, proto byla práce paní Grünwaldové vcelku jasnou volbou,“ představuje kalendář starosta Jiří Crha.

Dvanáct černobílých fotografií se nese v minimalistickém duchu, který je pro práci fotografky typický. Na snímcích často zachycuje detaily, linie, známá místa v Blansku představuje z jiného úhlu pohledu. „Nemám vyhrazená témata, fotím to, co mě zkrátka zaujme“, říká Bára Grünwaldová. Na fotograficíh tak najdete jak detaily architektury ve městě, celkové pohledy na město, ale i snímky s přírodní tematikou.

Kalendář pro rok 2021 představí neobyčejné Blansko. FOTO Bára Grünwaldová

Kalendář má formát A3 a nese jméno Blansko neobyčejně obyčejně. „Když jsem se do Blanska před patnácti lety přistěhovala, byl to takový malý šok. Bydlela jsem dlouho v Brně, a i když jsem Blansko znala, něco jiného bylo žít tu natrvalo. A tak jsem se rozhodla vytěžit z toho něco pozitivního a začala jsem fotit úplně obyčejné věci, které se pro mě stávaly neobyčejnými. Někdy se dá i z mála vytěžit a vše je jen o úhlu pohledu,“ popisuje fotografka vznik fotografií, které se v kalendáři objevují. 

Bára Grünwaldová fotografuje již od devíti let a z koníčku se postupně stala plnohodnotná pracovní náplň. Fotí především interiéry, architekturu, ale i ženský akt. „I když jsou to témata zdánlivě odlišná, já v nich vidím velkou spojitost. Jsou to prostě linie a křivky, které mě hodně baví, ať už ty architektonické nebo ženské. Oboje mi dělá krásno na duši.“

Nový kalendář je možné zakoupit v informační kanceláři Blanka.

Martina Hejčová

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení