I přes epidemii knihovna hodnotí rok 2020 jako úspěšný

9. ledna 2021, kultura, přečteno: 1222×

Ještě před rokem by nikoho z nás nenapadlo, že knihovna může být pro veřejnost zavřená nebo že nebude možné naplnit základní poslání knihovny – být zdrojem informací a místem setkávání. Paradoxně byl ale minulý rok pro knihovnu velmi úspěšný, co se týče dotačních projektů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ministerstvo kultury podpořilo v rámci dotačního fondu Knihovna 21. století všechny tři podané projekty. Letošními stěžejními tématy byly informace a lehce opomíjená oblast překladatelství. Pozvání přijali opravdu zajímavé osobnosti – např. Lukáš Hána, propagátor kritického myšlení, Michaela Vetešková, vedoucí redakce kultury na Radiožurnálu, a reportér Tomáš Etzler.

V blanenském klubu Gauč měl besedovat blanenský rodák a excelentní překladatel Cormaca McCarthyho Michal Svěrák, v předdušičkovém období měly romské autorky číst své duchařské povídky, následovat měla Anna Formánková s poezií Amandy Lovelace. Bohužel se podařilo zrealizovat akcí pouze pár – např. autorské čtení Aleše Palána nebo Překladatelskou arénu s Bobem Hýskem a Sylvou Ficovou v rámci sousedské slavnosti Zažít Blansko jinak a to v letním závanu normálních časů.  Drtivá většina přednášek musela být zrušena. Pevně však věříme, že se nám podaří setkat se s autory a přednášejícími v dalším roce, i když třeba v jiném formátu.

Zároveň je však tato doba jakýmsi milníkem, kdy se i my pozastavujeme nad smyslem naší existence a nad smyslem fungování knihoven celkově. Věříme, že krize jsou vždy společenským hybatelem a přinesou pozitivní změny.

Studovna, čítárna – dotazník

Zvažujeme přestavbu a zatraktivnění prostor studovny a čítárny. Rádi bychom je přizpůsobili tak, aby vyhovovaly vašim potřebám a staly se klidnějším a příjemnějším místem pro čas, který tu strávíte. Je pro vás výběr časopisů dostatečný? Máte zde klid na studium? Uvítáme i vaše vlastní nápady, co ve studovně chybí, nebo naopak přebývá. Prosíme jen o chvíli vašeho času. Dotazník je možné vyplnit v knihovně, na webových stránkách nebo na facebooku. Je zaměřen jak na naše čtenáře, kteří již knihovnu navštěvují, tak i na ty, kteří si do čítárny ještě cestu nenašli, ale rádi by v ní trávili víc času.

Vaši knihovníci

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení