Značka podtrhuje naše spojení s regionem, kde žijeme, říká farmář Jan Sedlák
2. ledna 2021, cestovní ruch, přečteno: 504×
„Na Moravě, v tak trochu tajemné krajině Moravského krasu, je malá rodinná farma, kde skvělý kozí sýr připravují s láskou a péčí. I vy po její návštěvě určitě zcela propadnete kouzlu kozích sýrů.“ Tyto dvě věty vítají návštěvníky webových stránek farmy Sedlákových ze Šošůvky, která se stala jedním z vůbec prvních držitelů značky Moravský kras regionální produkt, a které se věnuje další díl našeho seriálu.
„Značka Moravský kras regionální produkt podtrhuje naše spojení s regionem, kde žijeme a kde tyto výrobky vznikají. Je to identifikace s místem, kde žijeme a jsme na to hrdí. Měla by to být známka kvality, protože prostředí Moravského krasu je bezesporu jedním z nejméně zasažených emisemi i imisemi v rámci České republiky,“ říká Jan Sedlák.
Stádo na farmě Sedlákových čítá víc než dvě stovky koz. FOTO Marie Kalová
Novodobá historie Farmy dojných a kašmírských koz v Šošůvce se začala psát v roce 1990. Tehdy se manželé Eva a Jan Sedlákovi rozhodli, že budou pokračovat ve šlépějích svých předků, a začali se věnovat zděděnému hospodářství. Dnes chovají více než dvě stovky koz a obdělávají přes 42 hektarů pozemků.
„Z této plochy tvoří louky a pastviny zhruba polovinu. Na přiléhající pastviny vyháníme od jara do podzimu naše stádo. Na orné půdě pro kozy pěstujeme ječmen, oves, tritikale a vojtěškotrávu pro výrobu senáže. Krmná dávka se doplňuje vlastním senem a nákupem soji, lizu a krmné soli,“ upřesňuje farmář s tím, že práci na farmě se věnuje celá rodina.
Na farmě se vyrábějí různé druhy sýrů a dalších výrobků z kozích mléka. FOTO archiv rodiny Sedlákových
V sezoně, která je vymezena obdobím mezi Velikonocemi a Vánocemi, se na farmě pracuje doslova od nevidím do nevidím, a to včetně sobot a nedělí. Menší odpočinek přichází v prosinci a v lednu, kdy jsou kozy březí a nedojí. „Většinou se ale dělají práce, na které není během roku čas. V průběhu února se rodí kůzlata a kolem Velikonoc pak zase začíná mlékárenská výroba,“ upřesňuje zemědělec.
Na farmě Sedlákových se vyrábí široká škála produktů. Zákazníci si mohou pochutnat na kozích sýrech s několika příchutěmi, na kozí brynze, tvarohu, tvarohovém žervé nebo na sladkém tvarohovém krému Janínek ve čtyřech příchutích. V nabídce nechybí ani mléko, syrovátka a kefírové a jogurtové mléko.
„Vyhlášená řeznická firma pro nás z našeho kozího masa vyrábí uzeniny s určitým procentem "kozinky" – salám, klobásu, kozí bidlo pikantní a paštiku, nově i v konzervách kůzlečí ve vlastní šťávě, luncheonmeat i boloňskou směs. Pokud bych ale měl říct, na který výrobek jsme nejvíce pyšní, tak je to sladký krém Janínek. V takovém složení a kvalitě podobný produkt žádná jiná kozí farma nenabízí,“ podotýká Jan Sedlák.
Kromě značky Moravský kras regionální produkt získaly výrobky z rodinné farmy celou řadu dalších certifikátů. Již několikrát Sedlákovi převzali ocenění Regionální potravina, Zlatá chuť Jižní Moravy, Zlatý klas, který se předává na výstavě Země živitelka na Výstavišti v Českých Budějovicích, Zlaté plody Jižní Moravy, Ocenění spotřebitelů nebo titul Vítězný sýr Ovenálií. Výrobky si mohou zájemci koupit v prodejnách po celé republice nebo také přímo na farmě v Šošůvce.
„Nejpestřejší výběr je v našem prodejním koutku přímo na farmě, dále navážíme farmářské prodejny v Blansku a okolí, v Brně a také některé restaurace a hotely a maloobchodní prodejny Jednoty Boskovice. Na farmu zajíždí také distributoři zdravé výživy, kteří naše výrobky zaváží do prodejen v části Moravy i Čech. Výrobky ale distribuujeme i sami,“ dodává Jan Sedlák.
vložil: Michal Záboj, redaktor / odbor vnějších vztahů
Další články v kategorii „cestovní ruch“
5. února 2021
Podle dotazníkového průzkumu informační kanceláře Blanka loni trávili turisté v regionu více času
16. ledna 2021
Umělé květiny z Olešnice se vyvážejí do celého světa. Počátky výroby sahají do roku 1869
17. prosince 2020
Vánoční dárky můžete pořídit také v informační kanceláři Blanka
22. listopadu 2020
Krmivo pro zvířata máme z luk v Moravském krasu, říká farmářka
7. listopadu 2020
Vítání svatého Martina v Blansku je certifikovaným zážitkem z Moravského krasu
25. října 2020
V Otinovsi zpracovávají mléko z Moravského krasu, sýr Niva se tam vyrábí od roku 1963
11. října 2020
Jedovnický kapr dorůstá na přirozené stravě, výlov Olšovce se plánuje na začátek listopadu
10. října 2020
Tip na výlet: Srdcem Moravského krasu, ze Skalního mlýna k Macoše a Punkevním jeskyním
29. září 2020
Svatební koláče ve Sloupu pečou podle sto let starého receptu
27. září 2020
Tip na výlet: Nedaleko Obory objevíte pískovcové sochy a oceníte výhled z rozhledny