Značka podtrhuje naše spojení s regionem, kde žijeme, říká farmář Jan Sedlák

2. ledna 2021, cestovní ruch, přečteno: 1747×

„Na Moravě, v tak trochu tajemné krajině Moravského krasu, je malá rodinná farma, kde skvělý kozí sýr připravují s láskou a péčí. I vy po její návštěvě určitě zcela propadnete kouzlu kozích sýrů.“ Tyto dvě věty vítají návštěvníky webových stránek farmy Sedlákových ze Šošůvky, která se stala jedním z vůbec prvních držitelů značky Moravský kras regionální produkt, a které se věnuje další díl našeho seriálu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Značka Moravský kras regionální produkt podtrhuje naše spojení s regionem, kde žijeme a kde tyto výrobky vznikají. Je to identifikace s místem, kde žijeme a jsme na to hrdí. Měla by to být známka kvality, protože prostředí Moravského krasu je bezesporu jedním z nejméně zasažených emisemi i imisemi v rámci České republiky,“ říká Jan Sedlák.

Stádo na farmě Sedlákových čítá víc než dvě stovky koz. FOTO Marie Kalová

Novodobá historie Farmy dojných a kašmírských koz v Šošůvce se začala psát v roce 1990. Tehdy se manželé Eva a Jan Sedlákovi rozhodli, že budou pokračovat ve šlépějích svých předků, a začali se věnovat zděděnému hospodářství. Dnes chovají více než dvě stovky koz a obdělávají přes 42 hektarů pozemků.

„Z této plochy tvoří louky a pastviny zhruba polovinu. Na přiléhající pastviny vyháníme od jara do podzimu naše stádo. Na orné půdě pro kozy pěstujeme ječmen, oves, tritikale a vojtěškotrávu pro výrobu senáže. Krmná dávka se doplňuje vlastním senem a nákupem soji, lizu a krmné soli,“ upřesňuje farmář s tím, že práci na farmě se věnuje celá rodina.

Na farmě se vyrábějí různé druhy sýrů a dalších výrobků z kozích mléka. FOTO archiv rodiny Sedlákových

V sezoně, která je vymezena obdobím mezi Velikonocemi a Vánocemi, se na farmě pracuje doslova od nevidím do nevidím, a to včetně sobot a nedělí. Menší odpočinek přichází v prosinci a v lednu, kdy jsou kozy březí a nedojí. „Většinou se ale dělají práce, na které není během roku čas. V průběhu února se rodí kůzlata a kolem Velikonoc pak zase začíná mlékárenská výroba,“ upřesňuje zemědělec.

Na farmě Sedlákových se vyrábí široká škála produktů. Zákazníci si mohou pochutnat na kozích sýrech s několika příchutěmi, na kozí brynze, tvarohu, tvarohovém žervé nebo na sladkém tvarohovém krému Janínek ve čtyřech příchutích. V nabídce nechybí ani mléko, syrovátka a kefírové a jogurtové mléko.

„Vyhlášená řeznická firma pro nás z našeho kozího masa vyrábí uzeniny s určitým procentem "kozinky" – salám, klobásu, kozí bidlo pikantní a paštiku, nově i v konzervách kůzlečí ve vlastní šťávě, luncheonmeat i boloňskou směs. Pokud bych ale měl říct, na který výrobek jsme nejvíce pyšní, tak je to sladký krém Janínek. V takovém složení a kvalitě podobný produkt žádná jiná kozí farma nenabízí,“ podotýká Jan Sedlák.

Kromě značky Moravský kras regionální produkt získaly výrobky z rodinné farmy celou řadu dalších certifikátů. Již několikrát Sedlákovi převzali ocenění Regionální potravina, Zlatá chuť Jižní Moravy, Zlatý klas, který se předává na výstavě Země živitelka na Výstavišti v Českých Budějovicích, Zlaté plody Jižní Moravy, Ocenění spotřebitelů nebo titul Vítězný sýr Ovenálií. Výrobky si mohou zájemci koupit v prodejnách po celé republice nebo také přímo na farmě v Šošůvce.

„Nejpestřejší výběr je v našem prodejním koutku přímo na farmě, dále navážíme farmářské prodejny v Blansku a okolí, v Brně a také některé restaurace a hotely a maloobchodní prodejny Jednoty Boskovice. Na farmu zajíždí také distributoři zdravé výživy, kteří naše výrobky zaváží do prodejen v části Moravy i Čech. Výrobky ale distribuujeme i sami,“ dodává Jan Sedlák.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení