V květových medech kras nabízí plnou, aromatickou chuť, říká včelař Jiří Zigal

7. března 2021, cestovní ruch, přečteno: 1743×

V dalším díle našeho seriálu, ve kterém představujeme držitele značky Moravský kras regionální produkt, zavítáme do srdce chráněné krajinné oblasti. Ve Vilémovicích od roku 2007 působí spolek Včela pro Moravský kras. Certifikátem s modrou kapkou jsou označené med a medovina, které produkují jeho členové. Spolek toho ale nabízí mnohem více – včelařské kurzy, apiterapii nebo aromaterapii.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Záměrem bylo sdružit zájemce o včelaření a o propagaci včelařství a kvalitních včelích produktů. Od začátku nám jde o to, abychom do povědomí ostatních lidí, kteří v oboru nejsou vzděláni, dostali, že med a med není jedno a to samé. Přirovnal bych to k vínu. Všichni již teď rozumí tomu, že se mohou dostat k vysoce kvalitnímu nápoji, ale za takové víno musí zaplatit odpovídající cenu. Chceme, aby lidé věděli, že s medem je to podobné. Můžete si koupit levný med ze supermarketu, ale můžete si koupit také med, který má jasný původ a garantovaný proces, kterým se získává, tedy med přímo od včelaře,“ popisuje místopředseda spolku Včela pro Moravský kras Jiří Zigal.

Včelař Jiří Zigal organizuje kurzy včelaření. FOTO archiv Jiřího Zigala

Včelaření se věnuje již padesát let. Včely choval jeho dědeček a pak také otec. O medu z Moravského krasu říká, že je jedinečný květenou, která roste v regionu a která mu dodává specifickou chuť. 

„Moravský kras v květových medech nabízí plnou, aromatickou chuť, což je dáno tím, že se zde nachází louky s bohatou květenou. Velmi důležité je ale také to, jakým způsobem je med získán. To totiž rozhoduje o kvalitě medu. Platí, že každý med je kvalitní, dokud se nachází v úle. Zkazit ho může až včelař. My při získávání medu proto klademe důraz na přirozené zrání medu, na odebírání medu ze včelstva při odpovídajícím obsahu jednotlivých složek medu, především obsahu vody. To je ten obrovský rozdíl, který se těžko vysvětluje, a o kterém veřejnost často vůbec neví,“ podotýká včelař.

Značku Moravský kras regionální produkt nese med a medovina. FOTO Michal Záboj

Každý den doporučuje dát si jednu lžičku medu. Platí podle něj jednoduché pořekadlo, které převzal z knihy Jany Hajdůškové o včelích produktech. Denně jedna lžička medu, dělá z dědy neposedu. „ Med je nejlepší užívat po ránu a na lačno. Med je přirozená potravina a sladidlo, se kterým se člověk setkává de facto již tisíce let. Našemu zažívacímu traktu prospívá, zklidní ho a dokáže nastartovat peristaltiku,“ říká Jiří Zigal.

Členové spolku Včela pro Moravský kras prodávají svůj med takzvaně ze dvora. K dostání je ve Vilémovicích ale také u včelaře a předsedy spolku Radka Mrvy v Blansku. Minulý rok byl ale ve srovnání s jinými na med chudý.

„Zásoby pomalu ale jistě dochází, protože loňský rok byl celoplošně v republice velmi špatný. Většina včelařů už žádný med nemá, takže až budou lidé tento článek číst, pravděpodobně ani já už žádný mít nebudu,“ podotýká včelař, který lidem nabízí také apiterapii, neboli léčbu pomocí včel a včelích produktů.

Ve Vilémovicích si tak zájemci například mohou vyzkoušet pobyt ve včelím domečku. Jedná se v podstatě o včelín, který je upravený pro krátkodobý pobyt. Lidé si v něm mohou strávit určitý čas nebo si v něm poležet.

„Podobně jako ve včelíně mohou inhalovat takzvaný úlový vzduch, který je velice prospěšný pro dýchací cesty, především u astmatiků. Blahodárně působí také biopole včelího společenství. Je nesmírně uklidňující a dokáže pomoci člověku od stresu nebo od syndromu vyhoření, což jsou v dnešní době časté neduhy,“ říká místopředseda spolku Včela pro Moravský kras.

Oblíbené jsou také kurzy aromaterapie, při kterých se využívá unikátní spojení éterických olejů s medem, a také kurzy včelaření, ve kterých se zájemci naučí vše o chovu včel. Minulý rok je koronavirová pandemie narušila částečně, letos musely být prozatím zrušeny úplně. Za normálních okolností kurzy probíhají od ledna do října.

„Kurz je určen především pro ty, kteří chtějí začít včelařit, prakticky si ověřit nastudované vědomosti, najít řešení pro své otázky, rozšířit si vědomosti a praktické znalosti ve včelařském oboru nebo najít nové přátele v rámci koníčku z různých koutů naší vlasti. Kurz probíhá tak, aby každý měsíc byly probrány nejdůležitější úkony včelařského roku jak v teorii, tak v praxi,“ dodává učitel včelařství s tím, že na závěr každého kurzu nechybí degustace medoviny.

Pro ještě nerozhodnuté zájemce o chov včel spolek nabízí možnost, jak si vše vyzkoušet nanečisto. Mohou si za symbolickou cenu pronajmout včelstvo a na vlastní kůži tak poznat, co včelaření obnáší. Na konci pak účastníci dostanou svůj vlastní med. „Zájemci o včelaření tak jsou celý den u toho, jak se říká, vidí, co je třeba, a poznají, jestli pro ně vůbec má cenu včelařit. Nejhorší totiž je, když si lidi pořídí včely v domnění, že je to sranda a pak někde zůstanou opuštěná včelstva nebo prázdné úly,“ uzavírá včelař Jiří Zigal z Vilémovic.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení