Český volejbal oslaví sto let. Blanenští hráčí už vyhlížejí tréninky a soutěže

17. dubna 2021, sport, přečteno: 1736×

Významné jubileum letos oslaví český volejbal. Právě v roce 1921 byla pod hlavičkou YMCA založena volejbalová sekce, o dva roky později pak československý svaz. Celostátní oslavy jsou naplánovány do třech lokalit se čtyřmi vrcholy, kde se budou prolínat sportovní události.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V Praze je to mezinárodní beachvolejbalový turnaj Prague beach open 2* a Golden European League žen. V červnu je zase na programu prestižní J&T Ostrava beach open 4*, který bude také kvalifikačním turnajem na olympijské hry v Tokiu. V srpnu se pak odehraje Brno beach open 2* a vrcholem bude v září Mistrovství Evropy mužů v Ostravě, samozřejmě s českým týmem.

Blanenští volejbalisté. FOTO: archiv klubu

Také v Blansku funguje volejbalový oddíl mládeže, pod hlavičkou ASK Blansko. Svoji činnost zahájil v roce 2012 a od té doby se zúčastnil celé řady mládežnických volejbalových akcí. Mezi největší úspěchy lze zařadit vítězství družstva žákyň na Velké ceně Brna v roce 2015 nebo umístnění naší trojice v první desítce barevného minivolejbalu. Kromě práce s mládeží pořádáme pravidelně také oblíbené turnaje pro neregistrované volejbalisty.

Bohužel kvůli vládním opatření je chod oddílu již více než rok utlumený.  V minulém roce jsme v podstatě sezónu ani pořádně nestihli zahájit, absolvovali jsme pouze měsíc  a půl tréninků a sportoviště se uzavřela. Stihli jsme několik přátelských utkání s kluby v okolí a také jsme  společně navštívili utkání naší volejbalové reprezentace na ME juniorů v Kuřimi. Zúčastnili jsme se turnaje, který pořádal Orel Blansko, ve kterém se nám podařilo zvítězit. Také jsme se zapojili do vydařené akce Zažít Blansko jinak.

Blanenští volejbalisté. FOTO: archiv klubu

V této zvláštní době jsme s naprostou většinou členů oddílu stále v kontaktu, bohužel pouze přes sociální sítě, společné sportování samozřejmě všem určitě chybí. Naposledy jsme se na palubovce viděli v polovině prosince. Posíláme si proto tipy na individuální tréninkové jednotky, metodická videa nebo třeba sestřihy různých volejbalových utkání. Věřím, že úbytek našich členů po covidu bude minimální a ihned, jak to bude možné, se sejdeme na hřišti a zahájíme pravidelnou činnost.

Naopak, třeba bude po dlouhé pauze po sportování mezi mládeží větší poptávka a našich členů ještě přibude. Už v září se nám podařilo v rámci náboru přijmout nové volejbalové naděje a zajistit pro ně i kvalifikovaného trenéra. Na jaře letošního roku se navíc  po dlouhých letech měly rozběhnout okresní volejbalové soutěže mládeže v kategoriích žákovské a kadetské. Jedná se o turnajový způsob dlouhodobé soutěže, kterou náš oddíl ASK měl v rámci okresu  zaštiťovat. Osobně se domnívám, že minimálně venkovní aktivity a především u mládeže, nemusely být takovým způsobem striktně zakázány.

Blanenské volejbalistky. FOTO: archiv klubu

Jakmile bude zase možné zahájit sportování, co nejdéle hodláme využívat venkovní  sportoviště, jakmile nás počasí zažene pod střechu, může nastat problém. Sportovní hala na Údolní pravděpodobně nebude k dispozici vzhledem k umístnění očkovacího centra. Doufám, že se nám ve spolupráci s městem podaří najít dočasné  náhradní prostory v některé z blanenských škol. Věříme, že na podzim bude nový ročník všech volejbalových soutěží řádně rozehrán a věci nejen ve sportu se vrátí do normálních časů.

MS

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení