Keramiku s logem Moravského krasu vyrábějí v historické hrnčírně ze Zbraslavci

5. června 2021, cestovní ruch, přečteno: 2512×

Oblast, kde mohou výrobci používat značku Moravský kras regionální produkt, je o poznání širší, než jsou hranice chráněné krajinné oblasti. Spadá do ní například i Zbraslavec u Kunštátu. A právě tam nás zavede další díl seriálu, ve kterém představujeme držitele tohoto certifikovaného označení původu. Dějištěm bude historická keramická dílna LM Keramika a hlavními postavami keramici Miroslav Ivanov a Bohumila Najvarová. Značku Moravský kras regionální produkt nesou jejich výrobky již několik let.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Vyrábíme ručně točenou a ručně malovanou užitkovou a dekorativní keramika, která odpovídá všem hygienickým normám České republiky a Evropske unie o užitných vlastnostech. Všechny naše výrobky jsou vyrobeny s velkou dávkou lásky a díky ergonomičností je jejich denní používáni velmi příjemné,“ říká Miroslav Ivanov, který se řemeslu vyučil v Bulharsku, odkud také pochází. Do Česka přijel v polovině 90. let. Po několika letech se dostal do Kunštátu, který ho, jak sám říká, lákal svou bohatou tradicí hrnčířství.

„Kunštátská keramika vždycky byl a stále je pojem. Dá se říct, že do ní spadají i naše výrobky. Zachovali jsme původní recepturu Kunštátské kameniny. Necháváme si je připravovat na zakázku ve výrobně hlíny v Doubravici nad Svitavou. Jsme jediní v republice, kteří dále pracují s tímto materiálem,“ podotýká keramik.

Keramiku ve Zbraslavci vyrábí Miroslav Ivanov. FOTA: Michal Záboj

V jeho dílně vzniká celá škála různých výrobků – hrnky, konvice, jídelní talíře a misky, vázy nebo rozměrné květináče na zakázku. Typické pro jeho keramiku jsou vyryté vzory do hlíny a následné glazování po přežahu. Na výrobcích se objevují kvítky, lístky nebo srdíčka červené barvy, ale i další motivy – ornamenty, postavy, zvířata nebo i turistické cíle, jako jsou hrady a zámky.

Své výrobky Miroslav Ivanov vypaluje na teplotu 1 180 až 1185 stupňů Celsia. Všechny mají atest nezávadnosti a jsou vhodné do myčky i do mikrovlnné trouby.

„Každý kus je originál, který několikrát projde našima rukama. Třeba hrnek nejprve musím vytočit, pak nalepit ouško a vyrýt a namalovat dekorace. Po prvním výpalu přichází barvení glazurou a to ten hrnek mám zase v ruce, takže spočítat přesně, kolikrát ho držím, snad ani nejde,“ říká Miroslav Ivanov.

„Naše keramika je na rozdíl od té průmyslově vyráběné keramika s příběhem. Ručně vyrobený hrníček může lidem přinést víc než jen funkci, a to lidé chtějí, aby dostali i nějakou přidanou hodnotu. Já vždycky říkám, že při výrobě keramiky je potřeba dát na kilo hlíny kilo lásky,“ doplňuje Bohumila Najvarová, která v se v dílně podílí na navrhování nové kolekce, vzorech, malování a glazování.

FOTOGALERIE
Keramiku s logem Moravského krasu vyrábějí v historické hrnčírně ze Zbraslavci
Keramiku s logem Moravského krasu vyrábějí v historické hrnčírně ze Zbraslavci

Dílna se nachází v objektu s číslem 42, který stojí naproti hasičské zbrojnici. FOTO: Michal Záboj


                                V historické dílně se zachovaly původní pece. FOTO: Michal Záboj
                                    
                                V dílně vzniká celá škála různých výrobků. FOTO: Michal Záboj
                                    
                                V dílně vzniká celá škála různých výrobků. FOTO: Michal Záboj
                                    
                                Typické jsou vyryté vzory do hlíny a následné glazování po přežahu. FOTO: Michal Záboj
                                    
                                Každý výrobek projde Miroslavu Ivanovovi několikrát rukama. FOTO: Michal Záboj
                                    
                                Typické jsou vyryté vzory do hlíny a následné glazování po přežahu. FOTO: Michal Záboj
                                    
                                V dílně vzniká celá škála různých výrobků. FOTO: Michal Záboj
                                    
                                Typické jsou vyryté vzory do hlíny a následné glazování po přežahu. FOTO: Michal Záboj
                                    . . . a další . . . 
                                Na hrncích jsou i motivy turistických cílů. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  10

Tradice hrnčířství na Kunštátsku sahá hluboko do minulosti. První písemné doklady o tamních hrnčířích pocházejí ze 16. století. Na konci 19. století se ve městě vyrábělo v sedmnácti dílnách a nové vznikaly i v nejbližším okolí – v Újezdě, v Drnovicích a ve Zbraslavci. Jedna z tehdejších dílen fungovala v objektu s číslem 42, který stojí naproti hasičské zbrojnici.

„Třetím rokem sídlíme v historické keramické dílně, kterou ke konci 19. století ve Zbraslavci založil hrnčíř Vrbický. Dodnes se tu třeba zachovaly původní pece na vypalování keramiky. Budova patří obci a ve spolupráci s ní chceme celý objekt do budoucna otevřít návštěvníkům, ukázat jim interiéry, výrobu nebo také historické fotografie a původní keramické výrobky, které jsme tady při úklidu našli. Mělo by to být takové živé muzeum,“ upřesňuje Bohumila Najvarová.

Do dílny ve Zbraslavci se návštěvníci mohou zastavit už teď. Keramiku lze také dopředu objednat přes Facebook, kde je firemní profil LM Keramika, po telefonu nebo e-mailu. Výrobky ze Zbraslavce s označením Moravský kras regionální produkt bývají k dostání také na trzích a jarmarcích. Přímo v Blansku se již několik let prodávají v jednom z obchůdků s uměleckými a dárkovými předměty.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení