Za úklid po silvestrovské noci školák dostal od města dárky

4. ledna 2022, ostatní, přečteno: 1984×

Nebylo mu lhostejné, jak po silvestrovské noci vypadala rekreační oblast Palava, a sám od sebe se pustil do úklidu. Hned v sobotu dopoledne začal sbírat zbytky rachejtlí a petard a další pozůstatky po nočních návštěvnících. Za svůj postoj pak skaut Pavel Matuška, který je žákem šesté třídy základní školy ve Dvorské ulici, dostal od města poděkování a drobné dárky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Jsem skaut a nemám rád nepořádek, který je někde v přírodě. Původně jsem šel uklidit po ohňostroji, který jsme měli my. Nepořádek byl ale všude kolem, tak jsem začal uklízet. Na hrázi přehrady toho bylo opravdu hodně, takže všechno, co se dalo uklidit, tak jsem tam uklidil,“ popsal školák, který poděkování a dárky od města převzal od blanenského radního Iva Stejskala před celou třídou.

Radní Ivo Stejskal jménem města poděkoval Pavlu Matuškovi. FOTO: Michal Záboj

Právě on si chlapce, který na Palavě uklízel zbytky po silvestrovské noci, všiml. Hned mu bylo jasné, že nezištný čin školáka si zaslouží ocenit.

„V přírodě je relativně velký nepořádek a lidé často něco odhodí, aniž by si pravděpodobně uvědomovali, že nepořádek po nich musí někdo zase uklidit. Ocenění Pavlova přístupu může být motivací i pro ostatní děti, hlavně proto, aby samy neznečišťovaly přírodu a pokud nějaký nepořádek uvidí, aby se ho snažily uklidit,“ vysvětil Ivo Stejskal.

Pavel Matuška se pustil do úklidu na Palavě. FOTO: Ivo Stejskal

Školák Pavel Matuška ale nebyl jediný, kdo na Palavě po silvestrovských oslavách uklízel. O rekreační oblast se stará městská firma Služby Blansko. „Naši pracovníci na místě sesbírali jedenáct pytlů odpadů,,“ upřesnil ředitel firmy Zdeněk Grünwald.

Posilvestrovský úklid proběhl i v dalších částech města. Ještě během soboty a neděle pracovníci Technických služeb Blansko uklidili střed města i další exponovaná místa a vysypali odpadkové koše.

Až do konce ledna bude ve městě i v jeho místních částech probíhat svoz vánočních stromků.  Lidé by je měli odkládat do bezprostřední blízkosti míst, kde jsou umístěny nádoby na separovaný odpad.  Pracovníci Technických služeb pak stromky budou průběžně odvážet. 

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení