Turisté letos opět zahájí sezonu pokusem o nový rekord

5. března 2022, cestovní ruch, přečteno: 2185×

Nazujte pevné boty, vytáhněte turistické hole a vydejte se s námi na turistický pochod do Černé Hory! V neděli 3. dubna 2022 zahájíme na nádvoří pivovaru už po čtrnácté společně turistickou sezonu v Moravském krasu a okolí. Na akci, kterou společně pořádá město Blansko, Boskovice a pivovar Černá Hora, opět nebudou chybět zástupci Agentury Dobrý den, kteří dohlédnou na ustavení nového rekordu v počtu „oholených turistů“. Celým odpolednem bude provázet populární brněnský herec Zdeněk Junák.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Oblíbenou turistickou akci nemohla města spolu s pivovarem v posledních dvou letech organizovat kvůli protiepidemickým opatřením. Nyní se organizátoři s ohledem na rozvolnění rozhodli na tradiční způsob zahajování turistické sezony opět navázat.

„Zahájení turistické sezony se pravidelně účastní okolo tisíce lidí, svým rozsahem a oblíbeností je to nejvýznamnější turistická akce nadregionálního významu,“ vysvětlil přístup města starosta Jiří Crha. „S ohledem na rozvolnění mimořádných opatření letos nechceme rušit naši tradiční akci, která spojuje turisty všech generací a v praxi představuje pohostinnost našeho regionu i přespolním turistům,“ dodal starosta.

První dubnová neděle tak bude opět patřit turisticko-recesistické akci, při níž jsou turistické pochody zakončeny pokusem o nový český rekord v nějaké netradiční disciplíně. Letos to bude setkání co největšího počtu „oholených“ turistů, tedy těch, kteří přijdou do pivovaru vybaveni turistickou holí.

„Jako turistickou hůl uznáme jakýkoliv člověkem upravený předmět alespoň v přibližném tvaru tyče, který slouží jako opora při chůzi či jako módní doplněk,“ vysvětluje pravidla uznání rekordu Jana Vintrová z blanenské turistické informační kanceláře Blanka.

Na regulérnost ustavení nového rekordu budou přímo u vstupu do černohorského pivovaru dohlížet komisaři z Agentury Dobrý den z Pelhřimova. Všichni turisté, kteří se do pivovaru ke sčítání dostaví mezi 12:00 a 14:00 hodinou a pomohou tak nový český rekord vytvořit, budou odměněni klobásou a pivem nebo limonádou zdarma.

Ti, kteří zdolají některou z tras, se na nádvoří pivovaru mohou těšit na hudební vystoupení country skupiny Prak, symbolické zahájení turistické sezony slavnostním zakrojením do prvního letošního turistického salámu i slavnostní vyhlášení výsledků rekordního pokusu. Oceněni budou také účastníci s co nejoriginálnějšími turistickými holemi i další netradičně „oholení“ účastníci akce. Celým odpolednem bude provázet brněnský herec Zdeněk Junák.

„Zájemci, kteří dorazí před ukončením sčítání, budou mít možnost vyrazit na zkrácenou prohlídku pivovaru. Všichni se mohou těšit také na slavnostní naražení soudku našeho nového piva – Hořká 11°, která je nejvíce hořkým pivem vyrobeným v Černé Hoře,“ láká obchodní sládek pivovaru Bořivoj Bartoněk.

„Jsme moc rádi, že se letos tradiční zahájení turistické sezony do pivovaru po dvouleté nucené přestávce vrací. Pivovar Černá Hora je součástí regionu a tuto naši sounáležitost rádi podobnými akcemi podporujeme, dodal Bořivoj Bartoněk.

Turisté se mohou rozhodnout, zda se do pivovaru vydají z Blanska nebo z Boskovic. K dispozici jim budou stanoviště na trasách různých délek od 8 do 20 kilometrů, připravené ve spolupráci s organizátory z Klubu českých turistů. Výchozími místy budou tradičně zámek Blansko a parkoviště u restaurace Zlatá růže v Boskovicích. Po registraci pak výletníky na start pochodu odvezou autobusy.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení