Nová sezona A-týmu Olympie Blansko se nese ve znamení změn

9. dubna 2022, sport, přečteno: 996×

Baseballový a softballový klub Olympia Blansko již od roku 1988 vychovává úspěšné sportovce a sklízí významné úspěchy napříč všemi kategoriemi v konkurenci silných klubů, které se soustředí zejména do velkých měst, jako jsou Praha, Brno, Ostrava. Mužský A-tým je pak nejvyšší metou, které mohou mladí baseballisté v Blansku dosáhnout, a je vizitkou klubu, kde se odráží veškerá práce s mladšími kategoriemi a stabilita klubu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Posledních asi deset let se blanenskému mužskému týmu v roli trenéra a manažera věnoval Ivo Kučera. Je jedním ze spoluzakladatelů klubu a sám býval elitním hráčem, který odehrál část baseballové kariéry v brněnských Dracích, byl součástí národní reprezentace, získal několik individuálních cen a dodnes se drží na předních příčkách v klubu českých homerunářů. Mužskému týmu tak měl co předávat. V roce 2016 dokonce získal ocenění České baseballové asociace Trenérský objev roku, a to když přivedl blanenské mužstvo po letech zpět do nejvyšší baseballové soutěže Extraligy.

Tým Olympia Blansko. FOTO: Petra Voet

Pro nadcházející sezónu ho však v čele A-týmu vystřídá jeden z tahounů mužstva Štěpán Havlíček, zkušený levoruký nadhazovač, který mimo jiné absolvoval několik sezon v americkém týmu Tampa Bay Rays a patří k hlavním oporám blanenského mužského baseballu. Štěpán Havlíček si k sobě do realizačního týmu vybral jako své asistenty Jakuba Kostku a Aleše Blažka, kteří rovněž patří ke zkušeným matadorům blanenského Ačka a s jejichž pohledem na směřování týmu je Havlíček v souladu.

Změny proběhly také z hlediska organizace mužských baseballových soutěží. Extraliga doposud patřila deseti nejlepším mužským celkům, od sezóny 2022 se opět nastavuje formát zahrnující osm nejlepších českých týmů, mezi které se ovšem v loňské těžké covidem poznamenané sezóně nepodařilo blanenským hráčům probojovat. Blanenské Ačko tak letos odehraje sezónu v 1. lize.

„Mou vizí je stabilizovat tým, vytvořit dobrou atmosféru, hrát pravidelně baráž a výhledově se také pokusit o navrácení Extraligy do Blanska. Pro letošní sezónu je mým cílem postoupit mezi čtyři top týmy 1. ligy, což nám otevře cestu zahrát si baráž a utkat se s extraligovými týmy. Cílem v 1. lize je umístit se na konci sezóny na medailových příčkách,“ popisuje své záměry Havlíček.

Sestava pro letošní sezónu posílila o hostující hráče Jana Svobody, Filipa Fabiana a Matěje Donského. Po delší odmlce se do týmu vrací Libor Kolář.

Zahájení soutěže 1. ligy a první otevírací zápas sezóny se odehraje v sobotu 9. dubna, kdy Olympia přivítá na svém hřišti ve 13|:00 a 16:00 hodin tým Pelikans Bučovice. Další týden vyjíždí za soupeřem do Jablonce a 23. dubna bude od 13:00 hodin na blanenském Strawberry field k vidění dvojutkání s týmem Klasik Frýdek Místek.

Radka Sitarová, Olympia Blansko

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení