Blanenští plavci mají za sebou republikové šampionáty

7. července 2022, sport, přečteno: 981×

O víkendu skončily republikové šampionáty plavců. Blanenské plavání na nich představilo celkem pět plavců. Na juniorském mistrovství ČR, které se konalo koncem dubna ve Zlíně, se představila ve výborné formě Anna Šťávová. Přivezla tři tituly vicemistryně ČR z prsových disciplín. V polovině června následovaly Letní poháry Moravy desetiletého a jedenáctiletého žactva.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Mezi nejlepší moravské plavce se do Havířova probojovala z krajské kvalifikace jedenáctiletá Karolína Nečasová. V disciplíně dvě stě metrů prsa si vyplavala sedmnáctou příčku. Ve druhé polovině června pak pokračovaly šampionáty staršího a mladšího žactva, kde měl blanenský oddíl také jedno želízko v ohni, a to třináctiletou Stellu Hanzlíčkovou. Ambice na medaili, které se rýsovaly dle čtvrtého přihlášeného času na stovce motýlek, se však rozplynuly z důvodu zranění svalu při tréninku.

Blanenští plavci na republikovém mistrovství v Praze. FOTO: Věra Vencelová

Čtyři náročné dny pak absolvovali blanenští plavci na nejvyšší české soutěži MČR dospělých v Praze-Podolí. Zúčastnili se ho nejen současní plavci ASK Blansko Štěpán Pokorný, Milan Kučera a Anna Šťávová, ale i odchovanci blanenského oddílu Jan Vencel za Univerzitu Brno, Dominik Špaček, Radim Švarc a Jan Reka reprezentující Kometu Brno.

Blanenské barvy nejlépe hájila juniorská reprezentantka Anna Šťávová, která se mezi dospělými plavkyněmi zdaleka neztratila. Na dvoustovce prsa vybojovala finále A, ve kterém doplavala na sedmé pozici. Nutno však dodat, že na této trati pokukovala i po medailovém postu, ale bohužel se nepřiblížila ke svému osobnímu rekordu, a tak se musela spokojit se sedmou příčkou. Na padesátce a stovce prsa prošla do semifinále a bylo z toho celkové jedenácté a deváté místo.

FOTOGALERIE
Blanenští plavci mají za sebou republikové šampionáty

Na šampionátech staršího a mladšího žactva měl blanenský oddíl také jedno želízko v ohni, a to třináctiletou Stellu Hanzlíčkovou. FOTO: Věra Vencelová

Celkem fotografií:  3

Čtyři semifinálové starty si připsal také Milan Kučera. Nejlepší výkon co do umístění zaplaval na stovce motýlek, a to čtrnáctou příčku. Bývalý blanenský plavec Dominik Špaček se pokoušel získat medaili na dvoustovce prsa, ale po velkém boji dohmátl na sice vynikajícím, avšak nepopulárním bramborovém místě. To nedávný plavec ASK Blansko Radim Švarc si se získáváním medailí starosti nedělal. V královských disciplínách padesátce a stovce kraul vybojoval celkem s přehledem bronz a titul vicemistra ČR.

Na závěr je třeba ještě zmínit největší úspěch novodobých dějin blanenského plavání, kterým je Českým svazem plaveckých sportů schválená účast juniorské reprezentantky Anny Šťávové na Evropském olympijském festivalu plavců do osmnácti let. Uskuteční se od 24. do 30. července ve slovenské Banské Bystrici. Blanenské nadějné plavkyni zbývají tedy ještě necelé tři týdny k přípravě na vrcholnou akci.

Věra Vencelová, plavání Blansko

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení