Galerie zve do otevřeného ateliéru a na SITU workshopy

6. července 2022, kultura, přečteno: 849×

Léto v galerii se nese v duchu projektu SITU. Zveme vás jak do galerie, tak ven do vašeho města. Instituce galerie může plnit různé funkce, proto se během prázdnin věnujeme programům pro děti různých věkových kategorií. Letní dílny probíhají s lektory, děti tedy mohou přijít samostatně.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Od 11. do 14. července bude uvnitř galerie připravený Otevřený ateliér pro malé i velké s chutí tvořit, přístupný bez rezervace. Přijít můžete vždy od 10:00-16:00 hodin.

Ateliér vychází z červnové výstavy Screenopolis. Pod názvem Úhel pohledu s lektorkou Evženií Schreiber se podíváme na různé umělecké disciplíny a postupy. Podívat se na svět z jiného pohledu totiž může přinést nová poznání a umožňuje nám získat nový vhled do situací a světa, ve kterém žijeme. V rámci jednotlivých stanovišť zapojíme všestranně svou tvořivou mysl i tělo. Dílna je vhodná pro všechny věkové kategorie.

Pod vedením architekta Mikuláše Medlíka a umělců Marie Kuncové a Hynka Skotáka budou od 12. do 14. července probíhat SITU workshopy zaměřené na skupinovou práci s veřejným prostorem. Uskuteční se vždy ve dvou blocích. Dopoledne 10:00 – 12:30 hodin pro děti 6 – 12 let a odpoledne 13:30 – 16:00 hodin pro děti 13 a víc let.

Společně s Mikulášem Medlíkem se na procházce Urban cool tour budeme ptát, jak vzniklo město a proč je uspořádáno zrovna takhle? Co a kdo ovlivňuje, jaké bude v budoucnu? Město jako domy a prostor mezi nimi.

Bude to hravý úvod pro zvídavé děti i dospělé, kteří chtějí vědět, jak pracuje a přemýšlí architekt a urbanista. Můžete se těšit na upovídanou a tvořivou procházku po Blansku ve skutečnosti i na mapě.

Ve středu 13. července povede Marie Kuncová workshop pohybovou dílnu Přitiskni se k městu.  Ve venkovním otevřeném prostoru nám budou inspirací městské objekty a místa, které často přehlížíme, anebo naopak nás něčím přitahují a baví. Svým tělem těmto místům můžeme vtisknout nový nádech. Někdy stačí jen chvilku postát a zavřít oči. Kromě zážitků bude naším výstupem série hravých fotografií.

S Hynkem Skotákem se 14. července vydáme společně hledat odlesky slunečního světla a vodní hladiny, zachytíme je a ozdobíme s nimi části města. Cílem je ukázat si, že i pomocí jednoduchých technik a nejlevnějších materiálů můžeme vytvářet působivá díla, že víc než o výsledek může jít o proces tvorby, hledání, ohmatávání si možností přímo v terénu. Pozornost bude zaměřena na krajinu okolo řeky, na její proměny v závislosti na počasí. Ukážeme si formou landartových cvičení s odrazem světla, jak lze pracovat a pohybovat se v krajině a prožívat ji v nových souvislostech.

Se vstupem 80 korun se můžete zúčastnit obou akcí. Na workshopy SITU si prosím rezervujte místo na emailu: rezervacegalerie@blansko.cz.

Judita Levitnerová, Galerie města Blanska

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení