Nový dokument z cyklu Živá paměť představuje kardiochirurga Petra Němce

14. září 2022, kultura, přečteno: 1345×

Je jedním z neujznávanějších kardiochirurgů nejen u nás ale i v zahraničí. Za svůj profesní život už zachránil nespočet lidských životů. Operuje a transplantuje nejen srdce ale i dalších orgány jako jsou ledviny či játra. Lékař Petr Němec, ředitel Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno (CKTCH), je hlavním protagonistou nového dokumentárního filmu režiséra Radka Popelky z cyklu Živá paměť o významných blanenských osobnostech.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Někdy máte pocit, že i když jste udělali všechno správně a nejlépe, jak jste mohli, na konci operace se srdce rozhodne, že tu svoji čerpací funkci znovu nepřevezme, stojí a stávkuje. A vy jste tak trochu bezradní. Někdy se stane, aniž by k tomu byl jakýkoliv důvod, že srdce znovu začne fungovat. A člověk neví, jestli je to vyšší moc nebo něco, o čem ještě věda neví,“ popisuje v novém dokumentu Petr Němec, lékař, ale také vášnivý sportovec, milovník bonsaí nebo dobrého vína.

Film vznikal zhruba dva roky, natáčelo se na nejrůznějších místech Blanska i regionu ale také přímo na operačním sále a u lůžek pacientů. „Nakonec jsme měli přes dvacet 20 hodin materiálu, sestříhat z nich dokument dlouhý necelou hodinu nebylo nic jednoduchého. Zajímavých momentů byla celá řada. Pro mě osobně bylo setkání s Petrem Němcem opravdu přínosné, fascinovala mě kombinace osobnosti člověka, který je špičkou ve svém oboru a zároveň je velice skromný,“ popsal režisér Radek Popelka.

Premiéru, která 6. září zcela zaplnila blanenské kino, ozvláštnil netradiční křest flash disku s novým dokumentem. Zástupci vedení města, které cyklus Živá paměť financuje, museli nosič vyoperovat z modelu srdce. Osmašedesátiletý lékař, držitel Ceny města Blanska, kterou předloni získal za přínos v oblasti vědy a techniky i v oblasti záchrany lidských životů, jim při tom radil a asistoval.

„U operace to chce železné nervy, spoustu dovedností, pevnou ruku a rychlé rozhodování. Je hezké vidět, když někdo dělá svou práci s láskou. A je jasné, že u pana doktora Němce je pro něho jeho práce vyloženě srdeční záležitost,“ pronesl při premiéře místostarosta František Hasoň, který nový film pokřtil spolu se starostou Jiřím Crhou a místostarostou Ivo Polákem.

„Pana Němce si nesmírně vážím. Mám radost, že odborníci jako on žijí v Blansku a šíří jeho dobré jméno u nás i v zahraničí. Přeji mu pevné zdraví, aby ještě dlouho mohl zachraňovat lidské životy. Filmu přeji, ať je inspirací pro další lékaře a vůbec mladou generaci,“ doplnil při křtu nového dílu cyklu Živá paměť starosta Jiří Crha.

Po premiéře následovala debata s diváky, mezi nimiž nechyběli ani bývalí pacienti, které blanenský rodák operoval.

„Až překonáš závist a budeš nezištně pomáhat svým bližním, staneš se opravdovým rytířem, to je něco, za čím si stojím,“ zaznělo mimo jiné v dokumentu, po jehož premiéře se hlavní protagonista i tvůrci dočkali potlesku ve stoje.

Podívejte se na reportáž z premiéry filmu:

Celý dokument bude od příštího týdne k vidění na webu města v sekci Videožurnál on-line.

 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení