Blansko hostí malé plavce z polské Legnice

10. srpna 2023, sport, přečteno: 632×

Plavání, jízdu na kole, kondiční přípravu ale také poznávání Blanska nebo výlety do jeho okolí má na programu téměř dvacítka malých plavců z partnerského města, polské Legnice. Ti přijeli do Blanska už podeváté. Každý rok v srpnu zde zahajují novou tréninkovou sezónu.

„Letos jsme přijeli dva trenéři se skupinkou šestnácti dětí ve věku od osmi do 15 let. Většina z nich je v Blansku poprvé. Soustředění je pro nás vždy startem nové sezóny, po návratu do Polska už nám začnou pravidelné tréninky. Děti jsou opravdu natěšené, chtějí plavat za všech okolností, i na začátku soustředění, když nám počasí nepřálo a hodně pršelo,“ popsala trenérka polských plavců Walentyna Pirecka, která při soustředění v Blansku spolupracuje také se zástupci plaveckého oddílu ASK.

Delfínci z polské Legnice utužují formu v blanenském aquaparku. Desetidenní soustředění v Blansku. FOTO: Michal Záboj

Ani letos nechybělo také setkání s vedením města, na radnici skupinku z družebního města přivítal starosta Jiří Crha a místostarosta Ivo Stejskal. Nechyběla ani zástupkyně blanenských plavců trenérka Dagmar Kuncová.

Pro ty si návštěvníci z Legnice připravili překvapení – koláž fotografií nazvanou Společně vychováváme šampiony. Ta dokladuje další úspěchy mladých sportovců, kteří v posledních letech Blansko navštívili. Po přípravě, která odstartovala v Blansku, získali loni titul mistra i několik titulů vícemistrů Polska v plavání v žákovských kategoriích.

„To moc rád slyším, samozřejmě k těmto skvělým výsledkům gratulujeme. A děkujeme za spolupráci i za to, že je pro vás Blansko už tradiční zastávkou. Přeji vám hlavně pěkné počasí a ať se vám u nás líbí,“ pozdravil malé plavce starosta Jiří Crha na úvod setkání, během kterého se probíraly také proměny obou měst, modernizace sportovišť nebo rekonstrukce legnického plaveckého bazénu i připravovaná novostavba nového krytého bazénu v Blansku.

FOTOGALERIE
Plavci z Legnice navštívili Blansko

Přivítání plavců z Legnice na blanenské radnici. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  32

„Připravujeme vše pro to, abychom teď na podzim mohli vypsat výběrové řízení na zhotovitele a na konci roku 2025 se mohlo začít plavat ve zkušebním režimu,“ shrnul Jiří Crha.

Každodenní plavecké tréninky nyní členové školního sportovního klubu UKS Delfínek absolvují v blanenském aquaparku, denně také cvičí a jezdí na kole. Součástí odpoledního programu jsou také výlety. Legničtí plavci si v blanenském muzeu vyzkoušeli v herničce, která je součástí výstavy Retrogaming, předchůdce dnešních počítačových her, zavítali také do Moravského krasu.

„Byli jsme se podívat i na nový most, ten nás zaujal hned při příjezdu, tak jsme ho chtěli prozkoumat. Chystáme se také do Brna na výstavu motýlů,“ přiblížil trenér Delfínků Robert Pirecky další z aktivit, které jsou na programu desetidenního pobytu.

Smlouvu o partnerství podepsali zástupci Blanska a stotisícové Legnice v únoru 2000. Do partnerské výměny se v průběhu roku zapojují i další sportovci, například mladí fotbalisté, cyklisté ale také umělci nebo městští policisté. Pravidelně se setkávají také zástupci vedení obou měst.

„Partnerská výměna s Legnicou je jedna z nejfunkčnějších. Další setkání se zástupci našeho polského partnera je v plánu už letos v září, kdy se běžci z Legnice chystají na start Půlmaratonu Moravským krasem,“ doplnil místostarosta Ivo Stejskal.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení