Program podpořil opravy památek na Blanensku

11. ledna 2024, kultura, přečteno: 654×

Opravy dvou památek na Blanensku minulý rok podpořil program Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností, který vyhlašuje Ministerstvo kultury. Městský úřad Blansko v roce 2023 vlastníkům památkově chráněných objektů rozdělil 422 tisíc korun.

Finanční prostředky z programu posloužily na opravu fasády věže kostela sv. Petra a Pavla v Jedovnicích. Podpory se dočkal také projekt na rekonstrukci vnějšího severního soklu kostela Narození Panny Marie v Lipovci.

Program podpořil opravu fasády věže kostela sv. Petra a Pavla v Jedovnicích. FOTO: Bohdana Šlanhofová

„Finanční prostředky v programu jsou určeny na zachování a obnovu nemovitých kulturních památek, které se nalézají mimo památkové rezervace a zóny, nejsou národními kulturními památkami a nejsou ve vlastnictví České republiky, popř. na obnovu movité kulturní památky pevně spojené se stavbou, jako jsou např. oltáře nebo varhany v kostelech, pokud je tato stavba kulturní památkou a dále na obnovu movitých kulturních památek v případě, že se nejedná o restaurování (např. obnova kolejových vozidel, strojů, apod.),“ upřesnila Bohdana Šlanhofová, referentka státní památkové péče z oddělení územního plánování a regionálního rozvoje blanenského stavebního úřadu.

FOTOGALERIE
Program podpořil opravy památek na Blanensku

Finanční prostředky z programu posloužily na opravu vnějšího severního soklu kostela Narození Panny Marie v Lipovci (stav po opravě). FOTO: Bohdana Šlanhofová

Celkem fotografií:  4

V roce 2021 dotační program Ministerstva kultury podpořil na Blanensku opravy čtyř památek. Obnovil se portál vstupní brány na hřbitově v Adamově a provedl lazurní nátěr oken a vikýřů zámku v Blansku. Opravoval se také vnější severovýchodní sokl kostela Narození Panny Marie v Lipovci a dveře a okna větrného mlýna v Ostrově u Macochy. Dohromady se takto rozdělilo 476 tisíc korun. V roce 2022 Ministerstvo kultury kvůli škrtům ve státním rozpočtu program nevyhlásilo. Program nebude vyhlášen ani v roce 2024.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení