Boj s černými skládkami stojí statisíce

5. února 2024, zprávy z MěÚ, přečteno: 724×

Řádově několik stovek tisíc korun musí město každý rok investovat do vyklízení míst, na kterých vznikají černé skládky. Lokalit, kde se lidé snaží jednoduše a bezplatně zbavit nepotřebných věcí, každoročně přibývá. Jen letos město na odstranění černých skládek ve svém rozpočtu vyčlenilo částku 280 000 Kč.

,,Drobné i velkoformátové odpadky se označují za černou skládky vždy, když jsou na místech, které k tomu nejsou určené, tedy když jsou mimo kontejner. Za neoprávněné založení skládky nebo odkládání odpadu mimo vyhrazená místa přitom hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun,“ připomíná vedoucí odboru správy a rozvoje města Milan Vítek.

Černé skládky vznikají v okolí kontejnerů na odpad. FOTO: archiv města

Aktuálně město řeší boj s černými skládkami, které vznikly na sklonku roku a během vánočního období, nepomohlo ani to, že se zvýšila frekvence svozu tříděného odpadu. Trend v zakládání černých skládek je však celoroční.  Lidé odpad nelegálně ukládají nejčastěji v blízkosti separačních míst, kde jsou umístěny kontejnery. V Blansku pravidelně například v lokalitě Ant. Dvořáka, Kamnářská, Cihlářská, Komenského, náměstí Míru nebo Salmova.

S většinou případů si poradí zaměstnanci oddělení správy a údržby majetku, nejzávažnější případy však musí řešit Městská policie Blansko. „V objasňování případů nám pomáhá městský kamerový systém, výpovědi, používáme ale také fotopasti. To hlavně v případech vzniku černých skládek na území lesa či na polních cestách. Takový případ jsme řešili třeba na Bačině,“ uvádí ředitel Městské policie Blansko Martin Lepka.

Černá skládka vznikla například v Rožmitálově ulici. FOTO: MP Blansko

Nejčastější formou černých skládek jsou však pohozené části nábytku jako skříňky, rámy postelí, matrace nebo pohovky. „Přestupek založení černé skládky je v mnoha případech řešen domluvou, v případě opakujícího se porušování zákona je věc řešena pokutou,“ dodává Lepka.

K ukládání rozměrných odpadů nebo vysloužilé elektroniky přitom obyvatelé Blanska mohou využít sběrné středisko odpadů (SSO), které sídlí v Horní Lhotě. „Všechen odpad, který končí na černých skládkách, lze odevzdat do SSO. Občané, kteří mají řádně zaplacený poplatek za komunální odpad, ho tam mohou až na výjimky odkládat zdarma. Výjimkou jsou například pneumatiky, nebezpečný odpad nebo stavební suť,“ upřesnil vedoucí odboru správy a rozvoje města Milan Vítek s tím, že středisko letos projde revitalizací, místo doplní nová buňka, plánují se i další opravy.

Rozměrný odpad lze zdarma odložit také do velkoobjemových kontejnerů, ty město vždy v dubnu a v září přistavuje v ulicích i v místních částech. Dvakrát ročně se pořádá také mobilní svoz nebezpečných odpadů.

V Blansku se každý rok koná svoz vánočních stromků. FOTO: archiv města

V lednu se pak každoročně pořádá také svoz vánočních stromků, ty mohou lidé ukládat volně na separačních místech u kontejnerů. Jen loni bylo z území Blanska takto svezeno přes 10 tun stromoviny. Ta končí v kompostárně, kde se ekologicky zpracovává.

„Často lidé vánoční stromky na separační místa ke kontejnerům odkládají v době, kdy už svoz neprobíhá, tedy po 25. lednu 2024. To už je ale považováno za založení černé skládky a v případě prokázání hrozí původcům sankce. Obyvatelé města mohou vánoční stromky odvážet přímo do kompostárny nebo do sběrného střediska odpadů (SSO) v Horní Lhotě,“ upřesnil Milan Vítek.

 

   vložil: Renata Spotzová, redaktorka / tiskové oddělení