Blansko jihomoravským Hollywoodem

9. března 2005, kultura, přečteno: 4905×

Takhle nadneseně uvedl nedělní premiéru pohádky „Tři zázračné věci“ Mgr. Jaroslav Cinkl, vedoucí filmového kroužku při ZŠ Erbenova. V roce 2005 se uskutečnily v Blansku již dvě premiéry filmů, které vznikly díky prostředkům z Města v jednom případě a z prostředků sponzorů a nadšení mladých tvůrců v případě druhém.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jde o filmy o historii města Blanska „Příběh vody a ohně“ a pohádkovou teenagerskou komedii „Tři zázračné věci“.

Při premiéře pohádky „Tři zázračné věci“ v neděli 6. března museli řešit pořadatelé stejný problém jako při slavnostním zasedání zastupitelstva k výročí města. Vstupné se nevybíralo a počet zájemců o její zhlédnutí převyšoval počet sedadel v sále.

„Odhaduji, že přišlo celkem 400 lidí, přičemž 80 míst bylo rezervováno pro pozvané. Chtěli jsme tedy zase udělat druhé představení, ale byli tam rodiče s dětmi, kteří by nečekali, tak jsme pustili dovnitř úplně všechny,“ říká dnes již s úsměvem ředitel kina Pavel Langr.

Asi 60 návštěvníků zůstalo stát v uličkách. Zabrala však prosba, aby si maminky vzaly malé děti na klín, a tak se mohlo posadit dalších 20 diváků. Kino bylo narvané k prasknutí.

V pondělí se uskutečnila další promítání, tentokrát pro školy. Vždy byl sál plný. Film tak vidělo přes 1.000 diváků, a tím se v Blansku může pochlubit málokterý profesionální celovečerní film.

autogramiáda hlavních protagonistů filmu
Autogramiáda hlavních protagonistů filmu a rozdávání plakátů. Foto: M. Vičar

Film si našel své publikum. Hodnocení malých diváků se lišila podle věku. Zatímco starší děti jej považovaly za „hloupost“, mladší (ve věku 8 — 10 let) si nenechaly ujít příležitost vidět se po představení s herci při autogramiádě a odnést si podepsaný plakát.

„Převážně kladný ohlas a zájem diváků nás velmi potěšil,“ říká Mgr. Cinkl, „vyprodané kino bylo tou největší odměnou pro děti. Nejčastější otázka po premiéře, kterou dostáváme, směřuje k tomu, co natočí filmový kroužek na Erbence příště. Bude to mnohem kratší film, s velmi dramatickým dějem, který připravujeme už od září. Natáčet se začne na jaře, hned co najdeme vhodné herce, jejichž výběr bude velmi pečlivý. Chystáme už i konkurzy na herce, protože opravdu dobré herce není snadné najít. Film bychom chtěli dokončit do června, než se rozejdou děti na prázdniny. Máme však problém s technikou, kvalitnější kamera by se hodila, protože velké plátno zvýrazňuje každý technický nedostatek. Snad najdeme sponzora, který by nám s tím pomohl. Pohádku posíláme do soutěže Dětská filmová Zahrada v Praze. DVD s pohádkou bude pro zájemce k dispozici na konci června, až zpracujeme všechny bonusové materiály včetně filmu o tom, jak probíhalo natáčení.“

Více na stránkách k filmu Tři zázračné věci.