Začínají tři dny oslav

27. května 2005, ostatní, přečteno: 4629×

Letošní rok je trochu výjimečný tím, že na něj připadly dvě velké oslavy. Jednak 100. výročí povýšení Blanska na město, ale také 60. výročí osvobození Československé republiky a ukončení 2. světové války. Také proto budou květnové oslavy o něco delší, významnější a slavnostnější. Čekají nás tři dny společenských, kulturních i sportovních akcí, během nichž si připomeneme dobu před 100 a před 60 lety. Sobotních oslav se zúčastní také prezident České republiky Václav Klaus.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Oslavy započnou již v pátek 27. května, kdy se na Majálesový pochod městem vydají studenti blanenských středních škol, vystoupí v připraveném programu na náměstí Republiky a oslavy ve svém pojetí zakončí na diskotéce v Městském klubu.

Sobota je tradičně vyhrazena pro historický a pivní jarmark v prostorách zámeckého parku. Ráno v parku bude patřit především dětem, rybářům, Klubu Agility. Ještě před začátkem hlavních oslav jste zváni na blanenské vlakové nádraží, kam dorazí parní lokomotivou tažený vlak a kde se odehraje scénka „Cesta prezidenta Beneše z Blanska do Prahy v květnu 1945“. Přítomen bude jak prezident Beneš, tak i jeho choť. Při této příležitosti můžete nahlédnout do interiéru salonního vozu T. G. Masaryka. Oslav se zúčastní prezident České republiky Václav Klaus i významní hosté z partnerských měst. Společně zasadí v severní části parku na paměť 100. výročí strom (javor klen). Zástupci měst Komárna a Blanska tento den stvrdí svými podpisy znovuobnovení partnerských styků.

To už bude v plném proudu 8. Historický a pivní jarmark se starými řemesly, spoustou dobrého jídla a pití, katovskou dílnou, středověkým ležením, mincovnou razící stříbrné pamětní mince (viz další články níže), historickou střelnicí, výstavou chladných zbraní a zbrojí, rytířskými hrami a soutěžemi pro dospělé i děti. V průběhu jarmarku se uskuteční řada šermířských, divadelních, hudebních a tanečních představení, která se budou v průběhu dne několikrát opakovat.

Pokud jste ještě neměli možnost zhlédnout nejnovější film o historii Blanska Příběh vody a ohně, naplánujte si návštěvu audiovizuální síně v muzeu, kde bude opakovaně promítán. Celý den bude zakončen velkým ohňostrojem s hudbou a vodní fontánou na náměstí Republiky.

Program oslav je bohatý, pokračuje i v neděli bohoslužbami, ale na tomto místě nelze vyjmenovat vše, co je pro vás připraveno. Proto jsme připravili podrobný program uvnitř tohoto vydání, kde jsou jednotlivá vystoupení i s časy podrobně rozepsána. Program najdete také na plakátech. Ještě jednou přijměte tedy naše pozvání na oslavy povýšení Blanska na město.