INTERNATIONAL YOUTH CAMP 2005

9. října 2005, ostatní, přečteno: 4518×

Stejně jako loni v Blansku jsme se i letos zúčastnily Mezinárodního tábora mládeže, který se tentokrát konal ve Španělsku, v malém městečku Casas Ibaňez. Byl to v pořadí již osmnáctý tábor a sjelo se na něj více než sto mladých lidí z celé Evropy. Cílem tohoto tábora není jen pracovat na závěrečném vystoupení, tzv. final show, ale také naučit se vzájemné toleranci a respektu, poznat kulturu jednotlivých zemí a její zvyky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

čeští účastníci mezinárodního tábora
Účastníci Mezinárodního tábora mládeže
z České republiky. Foto: autor

Hlavní náplní tábora byly dílny neboli workshopy. Nabídka byla opravdu pestrá, účastníci si mohli vybrat divadlo, tanec, který byl rozdělen na flamenco a hip-hop, hudbu, malování, žonglování, tvůrčí psaní nebo joyshop. Ten se věnoval dokumentaci celého campu, a už pomocí fotoaparátu nebo videokamery. Každý workshop měl svého vedoucího neboli teamera, který se staral o náplň dílny. Protože jsme pobývali v kraji Castilla de la Mancha, tématem letošní final show byl Cervantesův román Don Quijote de la Mancha. V tomto závěrečném vystoupení mohli účastníci předvést vše, co se během pobytu naučili. Final show se konala v místní býčí aréně, do které zavítalo více než osm set diváků, mezi nimiž byli i oficiální hosté, bývalí účastníci campu a organizátoři.

Mezinárodní tábor mládeže však není jenom práce, ale také různé doplňkové aktivity jako kurz španělského jazyka, vaření, sportovní utkání — konaly se zápasy ve volejbale, basketbale a fotbale s místními týmy, výlet do okolí neboli trekking tour, výlet do Valencie a také ochutnávka místních vín. Protože jsme byli ve Španělsku, dodržovali jsme, stejně jako Španělé, tříhodinovou siestu, kterou každý účastník strávil po svém. Někdo využil místního koupaliště a jiní dospávali náročný večerní program v baru.

Každý si na táboře našel také spoustu přátel. S nimi může udržovat kontakt, psát si, navštěvovat se po celé Evropě a rozvíjet tak dál přátelství, které vzniklo na international youth campu.

Irena Látalová, Tereza Sáňková, Marie Kuncová