Dětí z Mongolska na školách ubývá

17. ledna 2006, ostatní, přečteno: 6971×

V Blansku je nemálo pracovníků z Mongolska, pracujících převážně pro firmu Apos. S nimi sem přijely i děti, které navštěvují základní školu a ještě v loňském školním měly doučování češtiny. Nyní to již není možné. O výuce češtiny pro cizince a problémech s tím spojených si povídáme s ředitelem ZŠ T. G. M. RNDr. Pavlem Nezvalem.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Od kdy doučujete mongolské děti češtině?

V listopadu 2004 nám počet dětí mongolské národnosti stoupl na 14. Dalších deset dětí bylo na ostatních základních školách. Ve spolupráci s Městem a firmou Apos jsme se pokoušeli řešit hlavní problém, že tyto děti neuměly česky. Byli jsme se inspirovat na jiných školách, kde mají zkušenosti s výukou žáků jiné národnosti, ať už Vietnamců nebo Ukrajinců, a v souladu s tehdejší legislativou jsme vypracovali projekt pro výuku českého jazyka pro děti z Mongolska.

ředitel ZŠ T.G.M. RNDr. Pavel Nezval
Ředitel ZŠ T.G.M. RNDr. Pavel Nezval

Jak probíhala výuka češtiny?

Zřídili jsme vyučovací skupiny a rozdělili žáky na dvě skupiny — na úplné začátečníky a na pokročilejší. Měli dvě hodiny denně výuku českého jazyka s kvalifikovaným učitelem prvního stupně. Začínali tedy od slabikáře, učili se psát latinkou namísto azbuky apod. Do skupin jsme je rozdělili bez ohledu na věk, takže třeba šesťák začínal a mladší byl pokročilejší.

Pomáhalo jim toto doučování hodně?

Určitě. Za rok se dokázali dobře domluvit. Ale ti, co něco uměli, po roce odešli a přišly nám nové děti a mělo by se začít zase od začátku, ale řešíme co s tím. Původní projekt byl schválen na Kraji, od kterého jsme dostali peníze. Realizoval se do konce loňského školního roku, do června 2005. Kraj to dofinancoval i přesto, že od 1. 1. 2005 vstoupila v platnost nová legislativa, která doučování mongolských dětí neumožňuje. Od tohoto školního roku tedy vše padlo, protože nová legislativa sice umožňuje výuku českého jazyka cizinců, ale jen pro děti ze zemí Evropské unie. Mongolové tak nyní nemají žádnou výuku navíc.

A jiné projekty, které by doučování umožnily, vypsány nejsou?

Kraj sice vypsal projekt na výuku českého jazyka, ale s podmínkou, že získané peníze nebudou použity na mzdy. Jinými slovy znemožnil zaplatit učitele, kteří by děti učili.

Je možné očekávat pomoc odjinud?

Apos vyšel vstříc a poskytl sponzorský dar ve výši 5.000 Kč na učebnice a další pomůcky. Problémem zůstávají mzdy. Nejedná se o malé peníze. Celkové náklady na jeden školní rok výuky češtiny v rozsahu deseti hodin týdně jsou kolem 250.000 Kč.

Kolik máte ve škole aktuálně dětí z Mongolska?

Žáků mongolské národnosti nám ubývá. V současné době jich máme deset. Na ostatních školách je po jednom, maximálně po dvou žácích. Hlavním důvodem je to, že se část výroby přesunuje do Znojma.

Objevily se nějaké problémy s přijetím mongolských dětí do kolektivu?

Neobjevily. Všechny ty děti jsou úplně bezproblémové. Ze začátku na ně trochu ostatní pokřikovali, ale už se s nimi sžili, zvykli si na sebe. Navíc nejsou všechny v jedné skupině, ale v různých třídách po dvou nebo třech.

Děkuji za rozhovor.