GO: vítězství obhájil Ondřej Šilt

22. února 2006, ostatní, přečteno: 5026×

Go patří mezi nejstarší deskové hry na světě. U nás je zatím celkem málo známé, ovšem závodní hráči, turnaje i kluby zde jsou. 18. a 19. února proběhl II. Blanenský turnaj zařazený do Grand Prix, tentokrát to byla i kvalifikace na Mistrovství ČR 2006.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na v pořadí druhý turnaj se do Blanska sjelo 77 hráčů z Polska, Slovenska a České republiky, kteří se zde utkali o postup na Mistrovství ČR, jež se bude konat začátkem července. Turnaj byl otevřený, zúčastnit se tedy mohl kdokoliv. Hrálo se podle MacMahonova systému, tzn. že je zaručeno, aby zhruba stejné třídy hrály proti sobě. Věková omezení nejsou, ale i tak jsou hráči z poloviny studenti a většina zbývajících má do 40 let.

herna soustředění při hře

„Turnaj v Blansku byl loni zřízen jako nový a letos se konal jeho druhý ročník. Rychle se dostal do povědomí hráčů, neboť se ho zúčastnilo o 11 hráčů více než v loňském roce. 77 hráčů je velice slušně obsazený turnaj a prakticky tady hraje špička,“ pochvaloval si účast rozhodčí a pořadatel turnaje Jarek Jirůše.

Na turnaji nechyběli závodníci, kteří mají dva šesté dany ze tří, což je nejvyšší dosažená třída v republice – Ondřej Šilt (vyhrál turnaj loni a je současným mistrem republiky) a Radek Nechanický. Mezi největšími favority byl ještě Honza Hora (pátý dan). Své kvality nakonec prokázal a loňský titul obhájil úřadující mistr republiky Ondřej Šilt ze Zlína před Vítkem Brunnerem z Brna a Jakubem Mírkou z Plzně.

Ondřej Šilt
Mistr republiky a vítěz blanenského turnaje Ondřej Šilt nad rozehranou partií. Foto: S. Mrázek

Go vzniklo v Číně před více než 4000 lety a bylo tradičně považováno za jedno ze čtyř umění (další jsou hudba, malba a kaligrafie). První sdružení profesionálních hráčů vznikla v Japonsku před 400 lety. Dnes se hraje po celém světě.

V Blansku si „go“ můžete zahrát každý čtvrtek v čajovně Ulita (v 1. patře kina, ul. Hybešova 6) od 17.30 hod. do večera.