Stojí kostel sv. Martina na románské rotundě?

24. května 2006, ostatní, přečteno: 7440×

Na tuto otázku možná zanedlouho dostane odpověď farář J. Kaňa. „Před asi půl rokem se se mnou zkontaktoval jeden student Katedry kulturní antropologie PřF MU v Brně, který se zajímá o osobnost a působení biskupa Jindřicha Zdíka. A právě od něj jsem se dozvěděl, že tento biskup prý v polovině 12. století světil rotundu na Řípu, pak tu znojemskou a nato i náš nově postavený blanenský kostel, jehož stavbu inicioval,“ vysvětluje na úvod farář Kaňa.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na vstřícnou reakci student pozval do Blanska svého profesora Ungra, archeologa z Brna, a ten již při prvním letmém průzkumu zjistil podle zčásti odkrytého a neomítnutého zdiva v kostele, že jeho zadní zeď je původní románská. Z toho nejprve usuzoval, že původní kostel měl jen poloviční šíři toho dnešního. Na jeho návrh byl před Velikonocemi proveden radarový průzkum podlahy kostela a z toho vyšlo zajímavé zjištění, že původní kostel byl opravdu široký asi tak jako tento současný – což jsou podle prof. Ungra rozměry na svou dobu „nadlimitní“.

půdorys kostela s rotundou
Tečkovaně je vyznačen odhadovaný půdorys původní rotundy.

Půdorys je dle odhadu výzkumníků zakončen půlkruhovým presbytářem asi ve dvou třetinách délky současné stavby. Zda to tak, je s určitostí může potvrdit jen archeologický průzkum, ale dle radaru jsou zdi až v hloubce kolem šesti metrů. Radarovým průzkumem se potvrdila i existence pozdější hrobky Gellhornů a ještě neznámý malý prostor – pravděpodobně hrob nějakého člověka asi uprostřed kostela.

„Na základě tohoto předběžného informačního průzkumu chceme pouvažovat, co dál. Vzhledem k tomu, že dosud šlo o ‚nedestruktivní archeologické metody‘, nebylo ještě nutné kontaktovat příslušné kompetentní orgány. To plánujeme až v nejbližší době, s ohledem na další vývoj archeologického výzkumu v kostele,“ předjímá další postup J. Kaňa.

Cílem případného dalšího výzkumu bude především zjistit, proč v Blansku vznikla tak velká kostelní stavba a jaký význam měla blanenská osada nejen pro biskupa Jindřicha, ale i pro tehdejší politickou a společenskou situaci na Moravě.