Filmy na náměstí přitáhly diváky

6. září 2006, ostatní, přečteno: 3736×

Týdenní přehlídka atraktivních českých i zahraničních filmových titulů přilákala na blanenské největší náměstí bezpočet fandů stříbrného plátna. Již na prvním promítání populárních Rafťáků napočítali pořadatelé tisícovku diváků a v dalších dnech tomu nebylo jinak.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

První filmová produkce se také stala nejdiskutovanější mezi návštěvníky především proto, že se nedočkali konce filmu. Nikoliv technika, ale starý, porouchaný a jak se později zjistilo i poddimenzovaný jistič se postaral o to, že z filmu Rafťáci se stal seriál o dvou dílech. Chybějících cca 15 minut proto bylo promítnuto druhý den před dalším filmem.

letnikino_450
Nával před promítáním Rafťáků. Foto: S. Mrázek

Do letní přehlídky byly vybrány známé filmy, hity tohoto roku i jedna čerstvá premiéra. "Filmy a prostředí zřejmě přitáhly diváky. Dalším důležitým faktorem určitě bylo to, že vše bylo pro lidi zdarma. Nám se náklady vyšplhaly na cca 50.000 Kč," uvedl Pavel Langr, vedoucí Kina Blansko. "Jako správná se ukázala cesta pronájmu maringotky a vlastního výběru filmů," dodal. V minulých letech totiž byly opakovaně hrány jen české filmy a návštěvnost byla nízká.

Jeho úvahy nyní směřují k tomu, jak je možné, že na náměstí přišlo kolem 800 diváků, zatímco kino hraje stejné filmy průměrně pro 50 – 60 diváků. I když v celorepublikovém průměru se jedná o dobrý výsledek (Blansko je zhruba uprostřed žebříčku. Je hodně kin s průměrnou návštěvností 20 diváků na film, a patří mezi ně i některé multiplexy.), prostor pro zlepšení je velký. Jedinečností prostředí ani cenou kino konkurovat nemůže. Promítání pod širou oblohou má své kouzlo a je to jednou za rok, vstupné se na náměstí vybírat nedá a v kině je zase stanovené minimální vstupné již od distributora. A pod tuto hranici není možné jít.

Na náměstí chybělo také kvalitní zázemí – občerstvení, WC v místě (pozn. aut.: byly otevřené veřejné záchodky). Proto by bylo dobré umístit kino do nějakého areálu, kde je vše pohromadě. Nemuselo by pak vadit ani to, že by se platilo symbolické vstupné, např. ve výši 20 Kč, protože jak se ukázalo letos na náměstí, posloužilo letní kino hodně mládeži jen jako místo k setkání a mnoho z nich ani film nezajímal. Ti by si pak zřejmě našli jinou zábavu a nerušili ostatní.

Jakou podobu bude letní kino příští rok mít, to uvidíme za rok. Vstupuje do toho mnoho faktorů – od podmínek distributorů, cen filmů, financí na zajištění a v neposlední řadě nový zákon předepisující přísné hygienické limity hluku.